ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The Greek Film Festival in Berlin – 9th Edition, 20-24 Μαρτίου 2024

Σε ευχάριστο και ζεστό κλίμα στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Babylon, με παρόντες τους σκηνοθέτες του προγράμματος, τις Κριτικές Επιτροπές του Emerging Greeks Competition, Documentary Award και Short Films Award, το 9ο Greek Film Festival in Berlin έριξε την αυλαία του. Με περίπου 40 επαγγελματίες παρόντες – κινηματογραφιστές, παραγωγούς, ηθοποιούς, sales agents, μουσικούς – από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλούς αγαπημένους φίλους, έγινε η απονομή των βραβείων Emerging Greeks Award, Documentary Award και για πρώτη φορά του Short Films Award. Ήταν μια όμορφη τελετή, που περιείχε μια μικρή ανασκόπηση όσων περάσαμε, είδαμε, ακούσαμε, γνωρίσαμε και μάθαμε μέσα σε ένα πενθήμερο γεμάτο ελληνικό σινεμά.

Την Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Award απαρτίζουν οι Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert), Malik Berkati (κριτικός FIPRESCI, πολιτικός επιστήμονας) και Christopher Zitterbart (παραγωγός).

Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – κέρδισε η ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της».

Το βραβείο παρέλαβε η Φλομαρία Παπαδάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη με την εξής αιτιολογία: «Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Χριστίνα Ιωακειμίδη, σκηνοθέτις της ταινίας.

Το Βραβείο Documentary Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group – κέρδισε το ντοκιμαντέρ Πένθος – Αυτοί που μένουν των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα με την εξής αιτιολογία: «Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά».

Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου, μία εκ των σκηνοθετριών της ταινίας.

Στις σκηνοθέτριες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Emerging Greeks και Documentary, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Την Κριτική Επιτροπή Short Films απαρτίζουν οι Αντρέα Μαυροειδή (δημοσιογράφος), Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός, σκηνοθέτης) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης, διευθυντής του Anafi International Film Festival).

Το Βραβείο Short Film Award που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin – κέρδισε η ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου με την εξής αιτιολογία: «Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση».

Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο της Μαίρης Κολώνια με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία προβάλλει την ανθρώπινη επαφή, την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια, που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο, μέσα από ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και σκηνοθετικές λεπτομέρειες στον ήχο και την εικόνα».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Μαίρη Κολώνια, σκηνοθέτις της ταινίας.

Ταινία λήξης ήταν Το καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή, γερμανική πρεμιέρα. Παρόντες για Q&A μετά την προβολή ήταν ο πρωταγωνιστής Γιώργος Τσιαντούλας και ο σεναριογράφος Ξενοφών Χαλάτσης.

Μετά το τέλος της ταινίας λήξης, ακολούθησε πάρτι στο χώρο του μουσείου Illuseum Berlin με κρασί και finger food.

minimatik

Share
Published by
minimatik