ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σ’ εσάς που μας ακούτε»: Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Βούλγαρη, Θωμάς Ζάμπρας κ.ά. για τα παιδιά του Εθνικού

Την Πέμπτη 02/02/2023 πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση 4.5 ωρών και τουλάχιστον 7.000 κόσμου έξω από τη Βουλή με ανευ προηγούμενου μαζικότητας όλων των καλλιτεχνών, των σπουδαστριών και σπουδαστών και των αλληλέγγυων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση απάντησε με έναν φραγμό από κλούβες όταν το σώμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε ειρηνικά προς το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς καν να μας αφήσει να πλησιάσουμε προς την Ηρώδου Αττικού. Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μαζί με το σώμα των διαδηλωτών προσπάθησαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να μπορεί να γίνει η διαβίβαση των αιτημάτων στο Μαξίμου. Δεν άλλαξε τίποτα και στη συνέχεια συνεχίσαμε σε καθιστική διαμαρτυρία η οποία εξελίχθηκε σε μια δυναμική πορεία με τους σπουδαστές και τις Σπουδάστριες στην πρώτη γραμμή. Κάναμε μια πρώτη στάση μπροστά στο θέατρο ΡΕΞ και στη συνέχεια η τεράστια πορεία μας κατευθύνθηκε προς το Εθνικό Θέατρο και κτήριο Τσίλλερ.
Εκεί μας σταμάτησε μια διμοιρία από ΜΑΤ που μάλιστα μας έριξαν και προειδοποιητικές φυσουνιές δακρυγόνου ενώ σε βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα και ότι τους έπεσε καταλαθος ένα δακρυγόνο το οποιο ευτυχώς δεν έσκασε. Εμείς συνεχίσαμε ακόμα πιο δυναμικά παρότι μέλη των σπουδαστών και της σχολής μας, του Εθνικού Θεάτρου δέχτηκαν τα δακρυγόνα και αντιμετώπισαν μεγάλες αναπνευστικές δυσκολίες.
 
Την Τρίτη 31/01/2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τεράστια προσέλευση  κόσμου στα πλαίσια της Κατάληψης συναυλία από τους Nalyssa Green, The boy, Μαρία Παπαγεωργίου. 

Χρειαζόμαστε τώρα την στήριξη όλων. 
Η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα μας είναι πρωτοφανής. 

Το καθηγητικό προσωπικό της σχολής μας στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα μας και δηλώνει πως αν μέχρι τις 8.2.2023 δεν υπάρχουν έμπρακτες ενδείξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔ85/22 και την επαναφορά σε καθεστώς ΤΕ από την κυβέρνηση σύσσωμοι θα υποβάλουν την παραίτηση τους.
Το post στο Facebook του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας για τη διαβάθμιση των ανώτερων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με την επαναφορά του Τ.Ε. (Τεχνολογική Εκπαίδευση). Σε δέκα μέρες η δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου οδηγείται σε κλείσιμο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Είναι καιρός η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.
Δεν είμαστε πιόνια στο προεκλογικό παιχνίδι κανενός.
Είμαστε αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενοι σπουδαστές που παλεύουμε. 

Παρακάτω τα αιτήματα μας:

1) Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά,
2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,
4) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης Με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,
5) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.  (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)

Η Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA