Με αφορμή την κυκλοφορία της έκδοσης Sheltered Gardens, το PCAI διοργανώνει σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ μια σπονδυλωτή βραδιά αφιερωμένη στους κήπους-καταφύγια και στους ρόλους που διαδραματίζουν οι έννοιες φύλο, ταυτότητα και ρευστότητα μέσα σε αυτούς. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος μέσα από διαλέξεις, αναγνώσεις, προβολές, παρεμβάσεις και performances, οι Linder, Chris Kraus, Φοίβη Γιαννίση, Κίκα Κυριακάκου, VASKOS (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης). Στο πλαίσιο της βραδιάς θα προβληθεί το φιλμ To Ξέφωτο (1993) του Αλέξη Μπίστικα με τον Derek Jarman.
H δίγλωσση έκδοση Sheltered Gardens αποτελεί το επιστέγασμα του ομώνυμου υβριδικού, ερευνητικού και εικαστικού προγράμματος που εγκαινιάστηκε στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Περιλαμβάνοντας περισσότερους από 35 διεθνείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers το πρόγραμμα, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, είχε ως αφετηρία το ομώνυμο ποίημα της H.D., Sheltered Garden (1916) και ξεδιπλώθηκε μέσα από μία ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Αθήνα, ένα πρόγραμμα εικαστικών και χορευτικών επιτελέσεων, μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή έκθεση, και μια δίγλωσση, συλλεκτική έκδοση.
Με κεντρικό άξονα τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους βοτανικούς κήπους της Μεσογείου, στο πρόγραμμα του PCAI συμμετείχαν οι Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Michel Delsol, Kathleen Hanna & the Julie Ruin, Evan Ifekoya, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Λητώ Κάττου, Chris Kraus, Linder, Polonca Lovšin, Ελένη Μπαγάκη, Campus Novel, Selina Nwulu, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Gloria Steinem, Εύα Στεφανή, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Sasha Velour, Αφροδίτη Ψαρρά, Ίρια Βρεττού, Φοίβη Γιαννίση, Ερμίρα Γκόρο, I broke the vase, Δήμητρα Ιωάννου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου), VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου).
Ο κατάλογος Sheltered Gardens κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Futura και περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα, δοκίμια και ποιήματα από τους Κίκα Κυριακάκου, Chris Kraus, Selina Nwulu, Φοίβη Γιαννίση, Φαίη Ζήκα, I broke the vase, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζιμούλης) και Δήμητρα Ιωάννου, αφιερωμένα στους κήπους-καταφύγια, τα οικοσυστήματα και τις προβληματικές που αναδεικνύονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους, καθώς και πλούσιο, έγχρωμο, φωτογραφικό υλικό από το εικαστικό πρόγραμμα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.
Το πρόγραμμα και η έκδοση Sheltered Gardens πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Βρετανικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Flunet Productions.
Περισσότερα για το Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI)
O πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, CEO της περιβαλλοντικής εταιρείας Polygreen, και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών αναθέσεων, εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, εργαστηρίων και συνεδρίων. Το PCAI εκπληρώνει τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη συλλογή έργων τέχνης του, τα πολιτιστικά προγράμματά του και την υποστήριξη που παρέχει σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με κοινό όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον. Το 2019 σχεδιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του οργανισμού από την Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, ενώ στην επιτροπή αξιολόγησής του συμμετείχαν οι Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, και Krist Gruijthuijsen, διευθυντής του KW Institute. Από τo 2021 o οργανισμός είναι official nominator του σημαντικού περιβαλλοντικού βραβείου Earthshot Prize, το οποίο θεσπίστηκε από το Royal Foundation of the Prince and Princess of Wales.
Διερευνώντας ταυτότητες και φύλα στους σύγχρονους κήπους-καταφύγια
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, 19:00, στο αμφιθέατρο του ΕΜΣΤ (Μεσοπάτωμα)
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικά κι αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.
Πρόσβαση: ΕΜΣΤ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα, 117 43. Η πρόσβαση για άτομα με αναπηρία / μειωμένη κινητικότητα γίνεται από την είσοδο επί της Λεωφ. Συγγρού.
Μετρό: ΣΥΓΓΡΟΥ-ΦΙΞ (γραμμή 2), Τραμ: στάση ΦΙΞ