ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραβάσεις/Αναγνώσεις στο ΚΠΙΣΝ: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Γ. Βιζυηνό

Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που επανήλθαν τη σεζόν 2023-2024 στον Φάρο με τον γενικό τίτλο Παραβάσεις/Αναγνώσεις, ολοκληρώνουν την Κυριακή, 28 Απριλίου, την πορεία τους. Mετά από μια επιτυχημένη διαδρομή έξι σκηνικών αναγνώσεων (του αφηγήματος «Ιογενής Πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου από τον Νίκο Κουρή, των πεζογραφημάτων του Φώτη Κόντογλου «Ο θεός Κόνανος» και «Ωσαννά!» από την Ηρώ Μπέζου, του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» από τη Μαρία Σκουλά, του διηγήματος «Οι Ελαφροΐσκιωτοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Αμαλία Μουτούση, αποσπασμάτων από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον Χρήστο Λούλη και αποσπασμάτων από την «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη από τον Ακύλλα Καραζήση) τελευταίο σταθμό της σειράς ορίζει η Άννα Κοκκίνου που συνεργάζεται με τον μουσικό Νίκο Βελιώτη σε μια σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, Ο Μοσκώβ-Σελήμ.

Φέτος, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επέστρεψε στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης αντλώντας έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες». Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές» συνεργάστηκαν με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχείρησαν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα), όλα κείμενα-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποίησε, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 – Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η σειρά. 

Οι Παραβάσεις/Αναγνώσεις πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον Μοσκώβ-Σελήμ του Γεωργίου Βιζυηνού. 

Δημοσιευμένο το 1895, έναν χρόνο πριν το θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, πατέρα του Νεοελληνικού Διηγήματος, Ο Μοσκώβ-Σελήμ είναι το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο διήγημά του.

Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα, καθώς η παράστασή της, «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», έχει αφήσει εποχή.

INFO

Κυριακή 28 Απριλίου στις 20.00 | Φάρος ΚΠΙΣΝ

Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεωργίου Βιζυηνού

Διαβάζει η  Άννα Κοκκίνου

Μουσικός: Νίκος Βελιώτης

Φωτιστική επιμέλεια: Δημήτρης Κασιμάτης

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services
  • Τηλεφωνικά στο 210 7234567 (Ticket Services)
  • Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org καθώς και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA