ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χαρούκι Μουρακάμι τιμήθηκε με το ισπανικό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Πριγκίπισσα των Αστουριών, ένα από τα εγκυρότερα του ισπανόφωνου κόσμου, για το έργο του που κινείται ανάμεσα «στο πραγματικό και το ονειρικό».

Το έργο του, που συνδυάζει την καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ιαπωνίας και τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα αγγίζει τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα με τόνο οικειότητας και χρωματισμένο με χιούμορ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος που απονέμει το βραβείο που θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος στο Κιότο το 1949, ο Χαρούκι Μουρακάμι έχει γράψει μυθιστορήματα και δοκίμια που έχουν μεταφρασθεί σε πενήντα γλώσσες. Ανάμεσά τους τα «Το Κουρδιστό Πουλί»,(1994), «Ο Κάφκα στην Ακτή», (2002) , «1Q84», (2009).

Ο συγγραφέας, που διηύθυνε ένα Jazz Club στην αρχή της λογοτεχνικής του καριέρας, βρίσκεται μονίμως ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στην νουβέλα του «Drive my car» βασίστηκε η ταινία «Drive my car» που τιμήθηκε με το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 2022.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA