ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλικ στην άγρια ομορφιά της Αμοργού

«Η Αμοργός είναι για μένα ένα σημείο αναφοράς τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Ως επισκέπτης και φωτογράφος πάντοτε παρατηρούσα όλες τις μικρές και μεγάλες αλλαγές στο τοπίο, φυσικό και μη, στους ανθρώπους, ακόμα και το πως άλλαζε -και αλλάζει- η κουλτούρα. Σε αυτή την λεπτή ισορροπία, το Αμοργιανό τοπίο έχει καταφέρει να κρατήσει την παραδοσιακή του ομορφιά, το απέραντο “άγριο” που έρχεται σε αντίθεση αλλά και συμπληρώνει το Mπλε που τόσο αγαπάμε, αυτό το αυθεντικό στοιχείο που άλλα νησιά κινδυνεύουν να το χάσουν λόγω του υπερτουρισμού», σημειώνει ο Γιώργος Νούνεσης συνοδεύοντας τις φωτογραφίες της νέας του έκθεσης «Αμοργός» που εγκαινιάζεται στις 9 Αυγούστου στο πολυαγαπημένο του νησί.

«Εκεί λοιπόν, είδα ένα μοτίβο στις φωτογραφίες που έβγαζα, από τότε που τράβαγα φιλμ ως παιδί, μέχρι και σήμερα: είναι η αίσθηση του χρόνου που εξαφανίζεται, που κάνει το τοπίο να φεύγει από τα στενά όρια του ‘τώρα’ και να γίνεται ένα ασαφές ‘κάποτε’», συνεχίζει, μιλώντας για το δικό του  “ταξίδι” στον τόπο και τον χρόνο του κυκλαδίτικου νησιού που αποτύπωσε στον φακό του. «Αν έβρισκε αυτές τις φωτογραφίες κάποιος ιστορικός στο μέλλον, χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο στο αρχείο, ίσως να τις σημείωνε ως “c. 20ος αιώνας” (c. από το circa, που στα λατινικά σημαίνει ‘περίπου’ και χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει ακριβής χρονολογία). Άρχισα έτσι πριν χρόνια να ψάχνω τα φιλμ που είχα, τις σχετικά “πρόσφατες” φωτογραφίες, αλλά και να τραβάω επί τούτου με συγκεκριμένη στόχευση αυτό το ‘κάποτε’. Οι φωτογραφίες λοιπόν δεν έχουν χρόνο και τόπο, πέρα από το “Αμοργός”. Μπορεί να είναι χθες, μπορεί πριν 50 χρόνια, μπορεί το εκκλησάκι να είναι στην άκρη του νησιού ή εδώ δίπλα μας, περιτριγυρισμένο πλέον από σπίτια και καλλιέργειες. Αυτό που μένει ίδιο όμως, είναι η αίσθηση του οικείου, της αγκαλιάς του τόπου και των ανθρώπων του. Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει, καταφέρνει να κρατάει τη σύνδεση με την απλότητα και την ομορφιά που τόσο χρειαζόμαστε», καταλήγει. Η έκθεση στο νησί που γυρίστηκε το αξέχαστο “Απέραντο Γαλάζιο” του Λικ Μπεσόν, κάνοντας το άγριο κάλλος του γνωστό σε όλο τον κόσμο, θα διαρκέσει ως τις 17 Αυγούστου.

Ο Γιώργος Νούνεσης μαθήτευσε στο FAMU –Faculty of Still Photography (Πράγα), στην E.S.P. -School of Photography (Αθήνα) και στο Plakas Arts Center -BTEC in Arts & Design (Αθήνα) μεταξύ 1996-2002. Επίσης μαθήτευσε και εργάστηκε στο προσωπικό εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή κατά το 2002-2003. Από το 2003 έως το 2019 εργάστηκε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό µέλος και συμμετέχει ως παραγωγός και σεναριογράφος στην ανεξάρτητη κινηματογραφική οµάδα “Part of the Solution” (www.facebook.com/partofthesolutiongr)  που από το 2014 δημιουργεί βίντεο για κοινωνικά ζητήματα και παράλληλα προτείνει λύσεις/κατευθύνσεις για αυτά. Από το 2022 είναι μέλος και συμμετέχει ως κινηματογραφιστής και μοντέρ, στην κινηματογραφική ομάδα “Συλλογική Μνήμη” ( www.sillogikimnimi.gr ) που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και των προφορικών μαρτυριών μέσω τεκμηριωμένης παράθεσης γεγονότων. Ως φωτογράφος έχει συμμετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως Ανεπίσηµη Γλώσσα 7η οµάδα (Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη), Εικαστικό Πανόραµα στην Ελλάδα 3 “Δηµιουργώ άρα Υπάρχω”, EPSON Int’l Pano Awards, IPA (Int’l Photography Awards), Int’l Aperture Awards, Int’l Loupe Awards και Int’l Art Prize Arte Laguna κ.α.

Το σύνολο των -πανοραµικών- φωτογραφιών µε τίτλο «Αµοργός», βραβεύθηκε µε την 1η θέση στη κατηγορία ‘Τοπίο’, στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας της Μόσχας (MIFA). Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την προσοχή του στη φωτογραφία τοπίου και την υποβρύχια φωτογραφία.

INFO

«Αμοργός»
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Νούνεση
09 – 17 Αυγούστου

Χώρα Αμοργού / Λόζα (Σύλλογος πολιτισμού & τέχνης “Σημωνίδης”)
ώρες: 11:00-14:00 & 18:00-23:00 (εγκαίνια 9/8, ώρα 21:00)

Εφη Παπαζαχαρίου

Share
Published by
Εφη Παπαζαχαρίου