ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Λεσβία» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας, ένα ντοκουμέντο πάνω στην ιστορία της Ερεσού της Λέσβου -πόλης της Σαπφούς, αλλά και κέντρο της παγκόσμιας λεσβιακής κοινότητας-, συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, ενώ από τις 4 Απριλίου συναντά το κοινό στην αίθουσα.

Η Ερεσός της Λέσβου των 1.581 κατοίκων σήμερα, η Ερεσός της αρχαιότητας, συνδεδεμένη αξεδιάλυτα με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, αποτελεί εδώ και δεκαετίες πόλο έλξης και ουτοπία της λεσβιακής κοινότητας. Για περισσότερα από 40 χρόνια, λεσβίες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εκεί αναζητώντας αγάπη, ελευθερία και αίσθηση κοινότητας. Η συναναστροφή με τους ντόπιους δεν έχει ανέκαθεν υπάρξει ανέφελη. Ποιος ορίζει την κυρίαρχη σημασία της λέξης Λεσβία; Και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μια μικρή κοινωνία να δεχτεί την πλήρη ανατροπή του ετεροκανονικού μοντέλου, πόσο μάλλον ν’ αποτελέσει σύμβολό της;

Η βραβευμένη κινηματογραφίστρια, εικαστική φωτογράφος και συγγραφέας Τζέλη Χατζηδημητρίου που ξεκίνησε να κινηματογραφεί μικρού μήκους ταινίες, να φωτογραφίζει και να γράφει για τις ζωές των κατοίκων της Λέσβου από το 1990, φέρει υπερήφανα και διττά την ταυτότητα της Λεσβίας. Με τη συγκεκριμένη ταινία παραδίδει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ημερολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις των ανθρώπων που καθόρισαν την ανθρωπογεωγραφία και το πνεύμα της περιοχής μέσα στα χρόνια, ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία ενός τόπου αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, που αξίωσε συμπερίληψη και ίση μεταχείριση, ακόμα κι όταν αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Μια ιστορία τόσο παλιά και τόσο καινούργια, επίκαιρη όσο ποτέ, τη στιγμή που στην Ελλάδα σήμερα δίνεται ξανά η μάχη για τα ίσα δικαιώματα.

Όπως γράφει η δημιουργός, που υπήρξε μαθήτρια του Μικελάντζελο Αντονιόνι, στο σκηνοθετικό της σημείωμα: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της Λέσβου, της οποίας το φως, οι άνθρωποι και τα τοπία έχουν αποτελέσει πάντοτε έμπνευση για μένα, σε όλες τις προηγούμενες δουλειές μου. Στη «Λεσβία» θέλησα να πάρω τον λόγο εγώ, ως υπερήφανο μέλος της λεσβιακής κοινότητας, και να μιλήσω για το πως αυτή δημιουργήθηκε. Η ταινία  είναι αποτέλεσμα δουλειάς 10 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσα υλικό και έκανα εκ βαθέων συζητήσεις με δεκάδες μέλη της λεσβιακής κοινότητας και με ντόπιους της Ερεσού. Θέλω να πιστεύω ότι έδωσα σε όλους τον χώρο να είναι ο εαυτός τους. Η Ερεσός η ίδια, αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς ηφαιστιογενές τοπίο με την ατελείωτη παραλία, τα γαλάζια νερά και το μοναδικό φως που ενέπνευσε την Σαπφώ, αποτελεί μια από τις κεντρικές ηρωίδες της ταινίας μου. Η εικόνα της μέσα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου μπλέκεται με τη δική μου προσωπική ιστορία. Υπ’ αυτή την έννοια, η ταινία αποτελεί εξίσου μια προσωπική όσο και συλλογική αφήγηση. Δεν είναι μόνο η ιστορία μου αλλά και η ιστορία εκατοντάδων λεσβιών που διεκδίκησαν έναν χώρο για να υπάρξουν ελεύθερα και με ασφάλεια. Εκεί που η λεσβιακή κοινότητα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αλλάζει, να διευρύνεται και να προσφέρει έναν αδιαπραγμάτευτο και ασφαλή χώρο προσωπικής έκφρασης».

Λεσβία / Lesvia

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Προβολές:
8/3 ώρα 21:00  & 9/3, ώρα 15:00 

Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» / Λιμάνι

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Ήχος: Τζέλη Χατζηδημητρίου | Μοντάζ: Iva Radivojevic, Παναγιώτης Γάκης | Πρωτότυπη Μουσική, Sound Design & Μίξη Ήχου: Στέφανος Κωνσταντινίδης, Νάσος Σωπύλης – FABRIKA | Επεξεργασία Εικόνας: Σάκης Μπουζάνης – 2|35 | Υπηρεσίες Post Production: Massive Productions | Σύμβουλος Περιεχομένου: Ελισάβετ Πάκη | Επικοινωνία: Panyiota PagoulatosPINK ORCHID INTERNATIONAL | Associate Producer: Jan Rofekamp | Παραγωγοί: Τζέλη Χατζηδημητρίου – ΑΝΕΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ – ANEMON PRODUCTIONS | Συμπαραγωγή: ΕΡΤ / Με την υποστήριξη ΕΚΚ, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, EL*C, ONASSIS CULTURE, 2/35 MASSIVE PRODUCTIONS | Φεστιβαλική Διανομή: THE FILM COLLABORATIVE

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA