ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απονομή των βραβείων του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς

Σε ένα πανέμορφο χώρο δίπλα από τη θάλασσα, στο Θαλασσόμυλο, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024 το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κύματα» στην Κεφαλονιά.  

Κάθε βράδυ ο Θαλασσόμυλος ήταν γεμάτος από κόσμο ο οποίος στήριξε ενεργά το φεστιβάλ με την παρουσία του και απόλαυσε μια εβδομάδα γεμάτη κινηματογράφο και παράλληλες δράσεις. Ιδιαίτερα αγαπήθηκε το διαγωνιστικό μέρος όπου το κοινό επέλεξε την αγαπημένη του μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ ανάμεσα σε 31 συμμετοχές από 11 διαφορετικές χώρες. Το νέο διαγωνιστικό τμήμα ήταν η νέα προσθήκη του φεστιβάλ, με την οποία μπαίνει δυναμικά στο χώρο των μικρού μήκους ταινιών.

Στην τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων που επιλέχθηκαν από την  κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μαρίνο Σκλαβουνάκη, Ρόμπυ Εκσιέλ, Αύρα Γεωργίου, Άκη Καπράνο και  Ευθαλία Παπακώστα. Την απονομή βραβείων έκανε η ηθοποιός Ευθαλία Παπακώστα ενώ η εκπρόσωπος του ΕΚΟΜΕ Αντωνία Σαριδάκη απένειμε το βραβείο στην καλύτερη ταινία μυθοπλασίας.  

Οι φετινές συμμετοχές κάλυψαν μία μεγάλ θεματική γκάμα.

Το βραβείο κοινού για το καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Mothers of Daughters» των Elke Margarete Lehrenkrauss και Γιούλα Μπούνταλη και το βραβείο κοινού καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας κέρδισε το «Wings» του Φοίβου Ήμελλου. 

Το πρώτο βραβείο για το καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο «Stradivari» της Μαρίας Βούκενα, ενώ το πρώτο βραβείο για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας πήγε στο «A Summer’s End Poem» του Lam Can-zhao από την Κίνα. 

Στο «Στραντιβάρι», ο Γιώργος Αγγελίδης, ένας 80χρονος συνταξιούχος, λαξεύει υπομονετικά το ξύλο στο υπόγειο του σπιτιού του στην προσπάθειά του να τελειοποιήσει την τέχνη της κατασκευής βιολιών. Μακριά από τον θόρυβο του έξω κόσμου, μόνη του ανταμοιβή σε αυτή του την προσπάθεια είναι η συντροφιά των βιολιών του.

Στο «A Summer’s End Poem», λίγο πριν από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ένα αγόρι από την επαρχία ξοδεύει τις οικονομίες του στο όνειρό του για ένα χτένισμα στην πόλη – με εκπληκτικά αποτελέσματα. Μια ιστορία για τον αποχαιρετισμό της παιδικής ηλικίας και το ποιητικό τέλος ενός καλοκαιριού.

Από τις σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης υπήρξε το τετραήμερο αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο. Ο ιταλός σκηνοθέτης Μarco Amenta και ο συνθέτης και βιογράφος του Ένιο Μορικόνε Alessandro de Rosa μας τίμησαν με την παρουσία τους, συνομίλησαν με το κοινό που βρέθηκε στο Θαλασσόμυλο και απέσπασαν μεγάλο χειροκρότημα για το έργο τους.  Η σκηνοθέτης Αύρα Γεωργίου προλόγισε τη σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ο «Χαμένος Κόσμος» του Βιτόριο Ντε Σέτα, η οποία εντυπωσίασε το κοινό. 

Ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης εκπροσώπησαν τον ελληνικό κινηματογράφο με την προβολή της  ταινίας του Περικλή Χούρσογλου «Εξέλιξη» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Λογοθέτης –ένα φιλμ που αγαπήθηκε ιδιαίτερα.  

Το φεστιβάλ ξεκίνησε και έκλεισε με μουσική. Στην έναρξη πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο Live Music Cinema με την προβολή της βωβής ταινίας «Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» του Carl Dreyer με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη, μια πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ. Την Κυριακή, στην τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία με τους Θοδωρή Ρέλλο και Γιάννη Αναστασάκη. Μαζί τους ήταν ο Βασίλης Οικονομίδης και η εικαστικός Ναταλία Μαντά.

Στα highlights του φεστιβάλ συγκαταλέγονται επίσης η ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΜΟMus–Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και η έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη, όπως τα απαθανάτισε το 1912 ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Frederic Boissonnas, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Γενεύης. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στην τελετή λήξης απονεμήθηκαν συνολικά 9 βραβεία στις ταινίες που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα στις κατηγορίες μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ. Η κριτική επιτροπή 3 βραβεία στην κατηγορία της μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας και 3 βραβεία στην κατηγορία του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

Το 1ο βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ, μία χορηγία του ΕΚΟΜΕ, και το 1ο βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ απονέμεται με το ποσό των 1000 ευρώ, μία προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Επιπλέον δόθηκαν 2 βραβεία κοινού στην πιο αγαπημένη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αντίστοιχα, με βάση τις ψήφους που δόθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ από το κοινό. 

Τέλος ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε από το gr2me με έπαθλο την ανάθεση της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Η κριτική επιτροπή απένειμε και δύο εύφημες μνείες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Gr2 me ΑWARD στο Ντοκιμαντέρ «Ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί» του Ευριπίδη Καρύδη, Ελλάδα  

Βραβείο Κοινού στο καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο «Mothers of Daughters» των Elke Margarete Lehrenkrauss και Γιούλα Μπούνταλη, Ελλάδα

Βραβείο Κοινού στην καλύτερη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας στο «Wings» του Φοίβου Ήμελλου, Ελλάδα

1ο Βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο «Stradivari» της Μαρίας Βούκενα, Ελλάδα  – 1000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 

2ο Βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο «Ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί» του Ευριπίδη Καρύδη, Ελλάδα

3ο Βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο  «Pail» του Adel Mohammed Alhaimi, Υεμένη

1ο Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας στο «A Summer’s End Poem» του Lam Can-zhao, Κίνα – 1000 ευρώ από το ΕΚΟΜΕ 

2ο Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας στο «5/3/0» του Danilo Stanimirović, Σερβία

3ο Βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας στο «Γιατί δεν χορεύεις;» της Πηνελόπης Μαυροψαρίδη,  Ελλάδα

Εύφημες μνείες

* «Tears of Regrets» του Mara Cisse, Γαλλία 

 *«The soft-skinned» της Nicky Tyndale – Biscoe, Αυστραλία 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA