Με δύο νέες εκθέσεις, μία αφιερωμένη στα comics και τις εικονογραφήσεις που έχουν πλαισιώσει τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και μία στην πολυποίκιλη καριέρα του δημιουργού comics, Σπύρου Δερβενιώτη, γιορτάζει τον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Ψηφιακό Μουσείο Comics – comicsmuseum.gr. H πλατφόρμα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα 15 ψηφιακές εκθέσεις με περισσότερα από 800 έργα, συνεχίζοντας παράλληλα να συγκεντρώνει, να αναδεικνύει και να παρουσιάζει την πλούσια Ιστορία της ελληνικής σκηνής comics, καθώς και το έργο των Ελλήνων δημιουργών.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιάννης Οικονομίδης – Αναδρομική Έκθεση
Εκθέσεις comics και εικονογράφησης συνοδεύουν την έξοδο των ταινιών του στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυτόνομα comics και πορτρέτα χαρακτήρων, καρικατούρες και εικαστικά κατά τη προεργασία γυρισμάτων, επίσημες αφίσες εικονογραφημένες από εγχώριους δημιουργούς… Ο Γιάννης Οικονομίδης δεν είναι μόνο ένας εκ των πλέον σημαντικών Eλλήνων κινηματογραφιστών της τελευταίας 20ετίας, αλλά και ίσως ο μοναδικός εγχώριος σκηνοθέτης που με κάθε νέα δουλειά του επιδιώκει, και ενισχύει έμπρακτα τη συνομιλία μεταξύ της 7ης και της 9ης Τέχνης. Η παρούσα Αναδρομική Έκθεση, συγκεντρώνει τα έργα που δημιουργήθηκαν για τις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του (ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ, Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ) αλλά και εκείνα που δημιουργήθηκαν για το – μέχρι σήμερα- μοναδικό θεατρικό του έργο ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ, από καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Γούσης, ο Πέτρος Ζερβός, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος, και πολλοί άλλοι.
Σπύρος Δερβενιώτης – Αναδρομική Έκθεση
Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που μετράει περισσότερα από 35 χρόνια δημιουργικής πορείας, ο δημιουργός comics και γελοιογράφος Σπύρος Δερβενιώτης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην εγχώρια σκηνή. Από τις σποραδικές δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του (όντας μαθητής Λυκείου), και τις συμμετοχές του σε έντυπα, ιστοσελίδες και φεστιβάλ, μέχρι πασίγνωστα έργα του όπως τα ΜΑΝΑ ΡΕΪΒΕΡ, ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΑΠΛΑΣ, ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ, YESTERNOW, SHARK NATION και το πρόσφατο, ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ, η παρούσα αναδρομική έκθεση καταγράφει τη συναρπαστική και πολυποίκιλη διαδρομή του καλλιτέχνη, τόσο σε επίπεδο θεματικών, όσο και τεχνοτροπιών.
Παράλληλα με τις δύο νέες εκθέσεις, στις ψηφιακές γκαλερί του Μουσείου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα, αναδρομικές εκθέσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά (δημιουργού του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ και εκδότη του ΜΠΛΕΚ), του Τάσου Αποστολίδη (σεναριογράφου, μεταξύ άλλων, της υπερδημοφιλούς και πολυμεταφρασμένης σειράς ΟΙ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ), των διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών DaNi και Βασίλη Λώλου, του δημιουργού και γελοιογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, τις ομαδικές εκθέσεις comics & εικονογράφησης Εν Αιθρία, του ιστορικού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς, 15 Χρόνια Comicdom CON Athens, Comics VS Corona, και 200 Χρόνια Ελλάδα Μέσα από τα Comics, καθώς και τις παιδικές εκθέσεις Μια Μέρα με τον Καλύτερό μου Φίλο, Ένα Βήμα Μπροστά και Οι Μνήμες του Παρελθόντος, Γνώση του Μέλλοντος.
Ακόμη, στο Χρονολόγιο του Μουσείου καταγράφονται οι σταθμοί στην Ιστορία των Comics στην Ελλάδα, μέσα από μια ιστορική αναδρομή τόσο των πρωτότυπων, όσο και των μεταφρασμένων. Από το πρώτο ελληνικό comic-strip και τα θρυλικά ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, μέχρι την πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους, το πρώτο ελληνικό άλμπουμ και την “έκρηξη” των εγχώριων εκδηλώσεων.
Ακόμη, στο Ψηφιακό Μουσείο για πρώτη φορά καταγράφεται το σύνολο των Εκθέσεων και των Φεστιβάλ Comics που έχουν λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια, με στοιχεία για τις διοργανώσεις, λίστες των συμμετεχόντων δημιουργών, πληροφορίες για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής, το πρόγραμμα, τους διοργανωτές, και όπου αυτό είναι εφικτό, ψηφιοποίηση των καταλόγων τους.
Παράλληλα, διοργανώνονται σεμινάρια, ομιλίες και panels είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία, από εγχώριους και διεθνείς δημιουργούς comics, καθώς και θεωρητικούς της 9ης Τέχνης. H βιντεοσκόπηση της πλειοψηφίας αυτών, πραγματοποιείται από την πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens.
Στα άμεσα πλάνα του Ψηφιακού Μουσείου Comics, και η δημιουργία video-συνεντεύξεων και αφιερωμάτων, η διενέργεια σεμιναρίων για ενήλικες, παιδιά και εκπαιδευτικούς, και e-shop με επιλεγμένα, state of the art, αντικείμενα.
Το μουσείο δημιουργήθηκε από συντελεστές της Comicdom Press, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, και διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library. Την ιδρυτική ομάδα του ΨΜC πλαισιώνει Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με σημαντική πορεία στα πεδία του πολιτισμού, των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.