Το κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία δικαιολογεί απόλυτα τη θέση τους. «Σε λιγότερο από έξι μήνες ο Τσίπρας εξαφάνισε την αναιμική επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και οδήγησε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πολύ κακές εκτιμήσεις και διαχειρήσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ προσθέτει: «Η ζημιά έχει γίνει. Το να οικοδομήσεις ξανά την εμπιστοσύνη είναι πιο δύσκολο από το να τη διαλύσεις».
«Κουρασμένοι από την πολύχρονη και επίπονη λιτότητα, οι Έλληνες έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αλλαγή. Ωστόσο, τα όποια κέρδη της περιόδου πριν από τον Ιανουάριο έχουν ήδη χαθεί. Τη στιγμή που η Ελλάδα επέστρεφε στην ανάπτυξη και άρχιζαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης στους μισθούς, την εργασία και τις εξαγωγές, αίφνης βρέθηκε ξανά πίσω στην ύφεση», συμπληρώνει ο αρθρογράφος του CNN.
Κατά τον Σμίντινγκ, αν είχε δοθεί συνέχεια της προηγούμενης περιόδου, τώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 3%. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το άρθρο, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τις τράπεζες περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν το ένα πλήγμα μετά το άλλο.
Ο Σμίντινγκ αναφέρει πως το «Ναι» στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, άρα και μιας επιστροφής σε κάποια μορφή ανάπτυξης. Σημειώνει, δε, πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραιτηθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για μήνες, τότε αυτό στην ουσία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση».
Στο μεταξύ, η επιβολή των capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και η ανάγκη να εξευρεθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα.