Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Χτίζει» αφορολόγητο η ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ

Σχεδόν όλες οι δαπάνες των φορολογουμένων θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει ακόμα και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν βρήκε τρόπο να εξαιρέσει τις δαπάνες αυτές, αν και αρχικά στις προθέσεις του ήταν να μην προσμετρηθούν.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την περασμένη εβδομάδα, αναφερόταν ότι ενδεικτικά θα εξαιρεθούν «τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης». Ωστόσο, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει αποδεκτές σχεδόν όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2017 για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.

Εύκολος στόχος

Ουσιαστικά, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό με μεγάλη ευκολία, μεγαλύτερη από το παρελθόν, καθώς μόνο με τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ θα επιτυγχάνεται ο στόχος.

Σημειώνεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Δηλαδή, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ.

Αν και έχουμε φθάσει στις 12 Ιανουαρίου, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να λειτουργούν στα τυφλά, και η αγορά να βρίσκεται σε αναβρασμό, αναμένοντας άλλη απόφαση που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να βάλουν POS. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολλές εξαιρέσεις κυρίως στον κλάδο του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία των ελέγχων διαπιστώνεται διαχρονικά μεγάλη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα, τα πρατήρια βενζίνης (αν και τα περισσότερα έχουν) και άλλοι κλάδοι της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή.

Πρόχειρος σχεδιασμός

Με βάση τα ανωτέρω, η κυβέρνηση αποδυναμώνει το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτό φάνηκε από τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2016 του προϋπολογισμού, όπου καταγράφηκε ρεκόρ εισπράξεων. Η δυναμική αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί και το τρέχον έτος, αλλά οι κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν εμφανώς ανέτοιμη στο να εφαρμόσει ένα σημαντικό μέτρο που είχε εξαγγείλει πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ότι τα οφέλη θα είναι αισθητά μικρότερα των αναμενομένων, τουλάχιστον στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το μόνο μέτρο που ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, είναι η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα για συναλλαγές των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ (από 1.500 που ήταν μέχρι σήμερα).

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι δεν χρειάζεται να κρατούν πλέον τις έγχαρτες αποδείξεις, εφόσον πληρώνουν με κάρτες. Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων στo οποίο θα μπορούν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι (με τους κωδικούς του Τaxis) και να ελέγχουν τις κινήσεις που έχουν κάνει με «πλαστικό χρήμα».

Πηγή: Καθημερινή

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης