Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χορεύοντας με την επιθυμία της ζωής, από τα βάθη του Μαρόκου

Ottof σημαίνει μυρμήγκι στα βερβέρικα. Έτσι σκληρά δουλεύουν οι γυναίκες στο Μαρόκο. Σ’ αυτές είναι αφιερωμένη η χορευτική παράσταση «Ottof» της Μπουσρά Ουιζγκέν, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα της, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 21 έως 23 Φεβρουαρίου.

Με εξαίρεση την 37χρονη χορογράφο, οι άλλες τέσσερις Μαροκινές ερμηνεύτριες είναι ηλικίας 53 έως 65 ετών. Χορεύουν, τραγουδούν και ανατρέπουν τα κλισέ για τις γυναίκες της Ανατολής, με την παρουσία τους, με τις φωνές τους, με τις ιστορίες τους, με την ελευθερία και τη ζωντάνια τους.

Προέρχονται από την παράδοση των Aϊτας – γυναικών που χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά κομμάτια σε γάμους και νυχτερινά μαγαζιά στο Μαρόκο. Η χορογράφος, με καταγωγή από το Ουαζαρζάτ, τις ανακάλυψε στα ταξίδια της στο Μαρόκο και εδώ και εννέα χρόνια δημιούργησαν την ομάδα που εκπλήσσει το κοινό στις σκηνές της Ευρώπης.

Γυναίκες σημαδεμένες από τη ζωή, αλλά γεμάτες ενέργεια και δύναμη. Τα μεσογειακά σώματά τους καταθέτουν επί σκηνής αυτό που τις κινεί, ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και τον ρεαλισμό, την ηρεμία και την τρικυμία, την παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο, μεταμορφώνουν τη βία σε εκρηκτική ενέργεια και, αφαιρώντας σταδιακά τα πέπλα που τις καλύπτουν, χορεύουν με μια συγκινητική ελευθερία υπό τους ήχους του “My Baby Just Cares For Me” της Nina Simone. Σκάβουν, αναζητούν, μένουν απασχολημένες όπως τα μυρμήγκια, ο χορός τους είναι ένας αγώνας για ζωή. 

Έργα της χορογράφου Μπουσρά Ουιζγκέν έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, στο Φεστιβάλ Χορού του Μονπελιέ, στο Κέντρο Πομπιντού, στο Festival d’Automne του Παρισιού, στο Kunstenfestivaldesarts των Βρυξελλών κ.ά.

Το 2010 τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο SACD για νέους ταλαντούχους χορογράφους και με το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, Μουσικής και Χορού για το έργο της Madame Plaza, στο οποίο για πρώτη φορά μοιράστηκε τη σκηνή με τρεις ερμηνεύτριες που είχαν διαμορφωθεί μέσα στην παράδοση της Αΐτα.

Η παράσταση «Οttof» έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο στο Φεστιβάλ Χορού του Μονπελιέ, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου του Μαρακές και του Arcadi.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή