Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυτός είναι ο ιδιαίτερος χάρτης με την ιστορική πορεία της εναλλακτικής μουσικής

Όλα ξεκίνησαν με τους Sex Pistols. Για την ακρίβεια, με το live των Sex Pistols στις 4 Ιουνίου του 1976 στο Lesser Free Trade Hall, του Μάντσεστερ της Αγγλίας. Η συναυλία  αυτή θεωρείται ένα από τα live που επηρέασαν όσο λίγα την παγκόσμια μουσική σκηνή και κερδίζει θέση κατάταξης δίπλα στο Woodstock. Αυτό που το έκανε τόσο διάσημο και σπουδαίο ήταν το κοινό που το παρακολούθησε και όχι η ίδια η μπάντα. Είναι συναυλία είχε ένα κοινό των 30 με 40 ατόμων – αν και πολλοί αργότερα ισχυρίστηκαν πως παρευρέθησαν – και οι φήμες θέλουν ότι στο κοινό παρευρίσκονταν μέλη των μετέπειτα συγκροτημάτων  The Smiths, Joy Division, and the Buzzcocks.

Αυτές οι φήμες ήταν αρκετές για το στούντιο Dorothy, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε μια αφίσα δεδομένων που ονομάζεται «Alternative Love Blueprint—A History of Alternative Music». Η αφίσα – όπως άλλωστε και η πανκ – ξεκινάει με τους Sex Pistols. Ένας χάρτης με την ιστορία της ροκ κουλτούρας που μοιάζει περισσότερο με ταμπλό επιτραπέζιου παιχνιδιού. 

«Έχοντας αυτή τη συναυλία ως σημείο αναφοράς, προσπάθησα να χαρτογραφήσω τα συγκροτήματα που επηρέασαν το ένα το άλλο με κάποιον τρόπο, από την αρχή της πανκ μέχρι την περίοδο της GBGB πανκ» εξηγεί ο σχεδιαστής «Ύστερα προσπάθησα να χαρτογραφήσω την πορεία από την πανκ, στην post-punk, την 2 tone & ska, την hardcore, τη Riot Grrrl και Grunge».

Για να οργανώσει τις ιδιόμορφες συνδέσεις ο Quail, βάσισε την αφίσα στην ηλεκτρονική πλακέτα ενός τρανζίστορ. Για το πρώτο αντίγραφο ο  Quail χρησιμοποίησε το The Regency TR-1, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο τρανζίστορ, για συμβολικούς λόγους αφού βγήκε το 1954 τη χρονιά που ο Bill Haley & His Comets ηχογράφησαν το  «Rock around the Clock».

Ως μια εβδομαδιαία playlist, που όμως έχει παγώσει στον μουσικό χρόνο το Alternative Love Blueprint χρησιμοποιεί μουσικές διασυνδέσεις για να κάνει σωστές και ολοκληρωμένες μουσικές προτάσεις στους ακροατές. «Αν σου αρέσει αυτή η μπάντα, μπορεί να σου αρέσει και αυτή γιατί έπαιζαν στις ίδιες μουσικές σκηνές, γιατί είχαν κοινά μέλη στα συγκροτήματά τους ή απλά γιατί η μια επηρέασε μουσικά την άλλη» λέει ο Quail. 

Οι ενδιάμεσες μπάντες που αναγράφονται με μικρά γράμματα και είναι συμπιεσμένες από θρύλους της μουσικής όπως οι Clash και οι Television, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν στον χάρτη. 

Πηγή: Wired

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι