Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Χαλαρώνει το lockdown στη Βρετανία: Κρατήσεις στα εστιατόρια και αγγελίες για εργασία

Οι Άγγλοι έσπευσαν να γεμίσουν τα εστιατόρια αυτή την εβδομάδα ενώ οι διαδικτυακές αγγελίες για εργασία επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα καθώς η βρετανική οικονομία αρχίζει να ξανανοίγει ύστερα από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) και την Τράπεζα της Αγγλίας έδειξαν επίσης ότι οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται να αυξήσουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά με τον μεγαλύτερο ρυθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα ξανάνοιξαν στην Αγγλία τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, ενώ επετράπη σε εστιατόρια και παμπ να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παλεύει με ένα νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19, η Βρετανία –που κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο– ανοίγει εκ νέου τις δραστηριότητες της οικονομίας καθώς τα μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν καθώς και οι ταχείς ρυθμοί της εμβολιαστικής εκστρατείας οδήγησαν σε μείωση των κρουσμάτων.

Οι κρατήσεις σε εστιατόρια στις 12 Απριλίου εκτοξεύθηκαν στο 79% του επιπέδου που ήταν την ίδια ημέρα του 2019, ένα χρόνο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ONS που επικαλέστηκε στοιχεία από την εταιρία κρατήσεων OpenTable.

Οι διαδικτυακές αγγελίες για εργασία ανέκαμψαν στα προ πανδημίας επίπεδα στις 8 Απριλίου, καθώς οι εταιρίες λιανικής πώλησης και φιλοξενίας θέλησαν να προσλάβουν νέο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας προσλήψεων Adzuna που δημοσιοποίησε η ONS.

«Δεν έχουμε ακόμα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς αλλά αυτά είναι πράγματι υποσχόμενες ενδείξεις», ανέφερε ο Άντριου Χάντερ, εκ των ιδρυτών της Adzuna.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένουν ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς φέτος καθώς ανακάμπτει από τη βουτιά ρεκόρ του 10% το 2020. Ωστόσο είναι και πάλι πιθανόν να χρειαστεί έως το 2022 πριν η οικονομία επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα –μια βραδύτερη ανάκαμψη σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία.

Περίπου 5,7 εκατ. απασχολούμενοι –17% του συνολικού εργατικού δυναμικού– παρέμεναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την ONS, ενώ οικονομολόγοι πιστεύουν πως είναι απίθανο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν δουλειά όταν λήξει το κρατικό πρόγραμμα στήριξης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα σημερινά στοιχεία αποτύπωσαν επίσης μια μείωση σε ένα δείκτη καταναλωτικών δαπανών, που παρακολουθεί στενά η αγορά και που βασίζεται σε στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας για τη διεκπεραίωση πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Ο λεγόμενος δείκτης δαπανών ‘CHAPS’ μειώθηκε στο 83% των προ κρίσης επιπέδων του για την εβδομάδα έως τις 8 Απριλίου, από το 88% μια εβδομάδα νωρίτερα, πιθανόν λόγω των αργιών για το καθολικό Πάσχα, σύμφωνα με την ONS.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA