Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Δικαίωμα διατήρησης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας για τους Βρετανούς

Ο διαπραγματευτής του Brexit, Guy Verhofshadt, θα θέσει μια πρόταση σύμφωνα  με την οποία θα επιτραπεί στους Βρετανούς το καθεστώς της «συνεργατικής υπηκοότητας», όταν το Ηνωμένο Βασίλεια αποχωρήσει από την Ένωση. Σύμφωνα, με το εν λόγω σχέδιο οι πολίτες της Βρετανίας θα μπορούν να επιλέξουν το κατά πόσο θα διατηρήσουν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. 

Ο Verhofstadt, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, κατέθεσε την πρότασή του την προηγούμενη Τρίτη στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο, σχεδιάζοντας να την εντάξει στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Πηγές από την ομάδα του Verhofstadt αναφέρουν πως η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνει τις ελπίδες και το όραμα όσων επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συμπλήρωσε, πως θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να συμπεριληφθεί στην διαπραγματευτική εντολή του κοινοβουλίου. 

Το σχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς να ταξιδεύουν, να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να ψηφίζουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, θα χρειαστεί η έγκριση του Βρετανικού κοινοβουλίου.

Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τις πηγές, ένας ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε πως η ιδέα αυτή είναι ένα τέχνασμα, το οποίο δε θα καταφέρει ποτέ να επιβιώσει. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την πρωθυπουργό Theresa May, και τη γενικότερη στάση της για το Brexit κατανοεί κανείς πως δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους προτάσεις. 

Η ιδέα της «συνεργατικής υπηκοότητας» ήταν αρχικά του Charles Goerens από το Λουξεμβούργο σε μια προσπάθειά του να να τροποποιήσει μια  έκθεση για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο  Goerens δέχτηκε να υποχωρήσει από την πρόταση όταν ο Verhofstadt είπε πως θα την συμπεριελάμβανε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Goerens ήθελε να εισάγει την ιδέα της «συνεργατικής υπηκοότητας» για όλους εκείνους που επιθυμούν να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα είναι υπήκοοι ενός πρώην κράτους-μέλους. 

Αναμένουμε, πλέον, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να δούμε κατά πόσο αυτού του είδους οι προτάσεις θα βρουν πρόσφορο έδαφος. 

Πηγή: Dazed 

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι