Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Τιμωρία για το Brexit ζητούν οι Ευρωπαίοι

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι—έχοντας ως κύριο εκφραστή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ—σχεδόν απαίτησαν από τη Βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα της διαδικασίες αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δείγμα πιθανώς και της επιθετικής στάσης που αναμένονται να τηρήσουν οι Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια της μακροσκελούς διαδικασίας.

Μόλις η Βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβώνας—που θα της επιτρέψει να ξεκινήσει εθελοντικά τις διαδικασίες αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ—θα σημάνει η έναρξη μιας δαιδαλώδους ακολουθίας έντονων διαπραγματεύσεων και διπλωματικών επαφών με στόχο να καθοριστεί η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση.

Το παραπάνω αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής διαχείρισης και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά την αισιοδοξία για την πορεία των εξελίξεων που επιδεικνύει η πρωθυπουργός δημοσίως, Τερέζα Μέι, οι συνθήκες δε δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές για το Βρετανικό κράτος.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως πρόσφατα, ο Βρετανός πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Άντριου Νταφ, δήλωσε πως «Τα χαρτιά τα μοιράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε να έχουν το πάνω χέρι τα κράτη που παραμένουν μέλη της Ένωσης, όχι αυτά που αποφασίζουν να αποχωρήσουν.» Σημαντική σημείωση αποτελεί το γεγονός πως ο Νταφ αποτελεί έναν εκ των συντακτών του εν λόγω άρθρου.

Σε αυτό το κλίμα προστίθενται τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Βρετανικού οργανισμού ερευνών διεθνών αγορών, Ipsos MORI, η απευθύνθηκε σε Ευρωπαίους πολίτες κρατών κυρίως εντός της ΕΕ, θέτοντας τους μεταξύ άλλων το ερώτημα κατά πόσον η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει σκληρούς όρους στη Βρετανία μετά και την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, στην πλειοψηφία τους, οι πολίτες των παραπάνω κρατών επιθυμούν την υιοθέτηση επιθετικής προσέγγιση από ΕΕ στο ζήτημα. Με κύριους εκφραστές τους Γάλλους (39%), τους Βέλγους (34%) και τους Ισπανούς (30%) οι Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν εμμέσως την τιμωρία των Βρετανών για την απόφαση τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

 Το ερώτημα τέθηκε και σε Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι—όπως είναι φυσικό—στην πλειοψηφία τους απάντησαν πως η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει ευνοϊκότερους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας σεβασμό προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το μοναδικό άλλο κράτος του οποίου οι πολίτες δεν ευνοούν μια επιθετική προσέγγιση είναι η Ουγγαρία, η κυβέρνηση της οποίας θα πρέπει να θεωρείται—το λιγότερο—ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στην ΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε κάθε κράτος, το ποσοστό των πολιτών που απάντησαν πως είτε δεν έχουν γνώση και άποψη επί του θέματος, είτε δε θέλουν να απαντήσουν, υπερτέρησε σημαντικά, ενδεικτικό και της γενικότερης αβεβαιότητάς που περικυκλώνει τη διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

πηγή: politico.eu

Επιπροσθέτως, η δημοσκόπηση ανέδειξε την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit για την ΕΕ. Ενδεικτικά, το 58% απάντησε πως η απόφαση των Βρετανών θα είναι αρνητική για την ΕΕ και το 55% πως θα επηρεάσει αρνητικά το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Οι Πολωνοί και οι Ισπανοί, θεωρούν πως η απόφαση των Βρετανών πολιτών θα βλάψει τα κράτη τους σε ποσοστό 58% και 55% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την οικονομία, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως το Brexit θα βλάψει οικονομικά τη Βρετανία, με τους Γερμανούς και τους Βέλγους να εκφράζουν περισσότερη βεβαιότητα, σε ποσοστό 70% και 68% αντίστοιχα.

Οι πολίτες κρατών εκτός ΕΕ παρουσίασαν λιγότερη ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit. Ενδεικτική είναι η στάση των Ρώσων, οι οποίοι απάντησαν σε ποσοστό 58% πως οι Βρετανοί πολίτες διάλεξαν σωστά.

Οι ίδιοι οι Βρετανοί δήλωσαν σε ποσοστό 38% πως πήραν μια λανθασμένη απόφαση.

Σημείωση: Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την 24η Ιουνίου και την 8η Ιουλίου, ενώ οι ερωτήσεις είχαν χαρακτήρα προσωπικής συνέντευξης.

Δείγμα:12525 ενήλικες.

Άγης Παπαγεωργίου

Ο Άγης Παπαγεωργίου γράφει για πολιτική, μπάλα και ροκ εν ρολ.