Οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας ξεκίνησαν σήμερα να εξετάζουν μια υπόθεση ορόσημο για το μέλλον της χώρας, την έφεση που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εναντίον της δικαστικής απόφασης που την υποχρεώνει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού αρχίσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ανώτερο δικαστικό σώμα της Βρετανίας αναμένεται να διαβουλευτεί για ένα διάστημα 4 ημερών επί της απόφασης που ελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου από δικαστήριο του Λονδίνου, βάσει της οποίας η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας –κάτι που θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit– χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών.
Αυτή ακριβώς η απόφαση, την οποία εφεσίβαλε η κυβέρνηση, προκάλεσε την οργή των προασπιστών της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, οι οποίοι διακρίνουν μια παράβαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και φοβούνται ότι η εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην όλη διαδικασία θα καθυστερήσει την εφαρμογή όσων υπερψήφισε το 52% των Βρετανών πολιτών την 23η Ιουνίου.
Μια ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Λόρδου Ντέιβιντ Νιουμπέργκερ, ο οποίος απηύθυνε σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση καταγγέλλοντας παράλληλα τις «απειλές» που διατυπώθηκαν κατά των εναγόντων.
«Το να απειλείτε και να εξυβρίζετε πρόσωπα διότι ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη υπονομεύει το κράτος Δικαίου» δήλωσε ο ίδιος ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δικαστές, δικηγόροι, ενάγοντες και δημοσιογράφοι, ενώ η διαδικασία αναμεταδιδόταν ζωντανά από το βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.
Την ώρα μάλιστα που οι εφημερίδες οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit καταφέρονται κατά μερίδας δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την Daily Mail να κάνει λόγο για «εχθρούς του λαού», ο λόρδος Νιουμπέργκερ επανέλαβε με σθένος ότι η Δικαιοσύνη δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην διαμάχη.
«Έχουμε επίγνωση των δυνατών συναισθημάτων που επικρατούν και σχετίζονται με τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ» συμπλήρωσε ο δικαστής.
«Εντούτοις… αυτά τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα δεν είναι το αντικείμενο αυτής της έφεσης. Αυτή η έφεση σχετίζεται με νομικά ζητήματα και, ως δικαστές, είναι καθήκον μας να εξετάσουμε αυτά τα θέματα ξεχωριστά και να αποφανθούμε βάσει του νόμου. Αυτό πρέπει να κάνουμε».
«Ως δικαστές, το καθήκον μας είναι να εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα αμερόληπτα και να απαντήσουμε σε συνάρτηση με τον νόμο. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε» υπογράμμισε ο λειτουργός.
Σήμερα, οι υποστηρικτές του Brexit αλλά και οι υπέρμαχοι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι πρώτοι έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία των δικαστών, οι δεύτεροι κρατούσαν σημαίες της ΕΕ.
«Ζούμε σε μια αντιπροσωπευτική Δημοκρατία (…) πρέπει να λάβουμε υπόψη το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Στιβ Γκάβιν, ενώ η Τζούλια Ουόλερ επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρκεί για να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit.
«Οι πολίτες μίλησαν την 23η Ιουνίου. Ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ» τόνισε η ίδια.
Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κάλεσαν τον Νιούμπεργκερ να παραιτηθεί διότι η σύζυγός του είχε παλαιότερα αναρτήσει στο Twitter μηνύματα κατά του Brexit.