Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους

Ομόφωνα ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων το ψήφισμα με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καθόταν στα έδρανα τον ξένων προσκεκλημένων.  

Στο ψήφισμα τονίζεται η σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ασφάλεια  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέροντας το ψήφισμα του ΟΗΕ που αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους, στα ψηφίσματα Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εκφράζεται «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την κλιμάκωση της βίας και τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας,«θα προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα, στον κατάλληλο χρόνο». Χθες Δευτέρα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Αμπάς, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο γιατί η Ελλάδα παρά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις 138 χώρες σε σύνολο 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, καθυστερεί και η ίδια να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η ενέργεια και να προχωρήσει προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία, αναφέροντας πως μια βιώσιμη λύση όσον αφορά το Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν να αποφέρουν κάτι και στις οποίες η χώρα μας θα παίξει σημαντικό ρόλο. «Ως τότε», πρόσθεσε, «επιτρέψτε μας να είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε πώς μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας να είναι περισσότερο εποικοδομητικός, σε αυτήν τη διαδικασία και σε αυτήν την κατεύθυνση».

POPAGANDA