Σήμερα είναι η ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να παραδώσει ένα λεπτομερές οικονομικό πακέτο μέτρων που πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αξίζει να την κρατήσουν στο ευρώ. Η Ελλάδα θα κυκλοφορεί μ’ ένα όπλο στον κρόταφο. Το χρονικό όριο που έχει μέχρι να μάθουμε αν κάποιος την πυροβολήσει ή αυτοκτονήσει, είναι το βράδυ της Πέμπτης. Τότε που το πλάνο, λογικά, θα βρίσκεται στα χέρια των «ειδικών», θα έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί και αναλόγως θα έχουν κάνει τη εισήγησή τους στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το αν γίνεται δεκτό ή όχι.
Το Bloomberg, αναφέρει πως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: αν η Ελλάδα δεν καταφέρει ούτε και αυτή τη φορά να προχωρήσει σε μια συμφωνία, τότε δεν θα έχει θέση στο ευρώ – θα αναγκαστεί να φύγει, να τυπώσει παράλληλο νόμισμα και να μάθει να λειτουργεί έξω από την ομπρέλα της ΕΕ.
Ο Μουιτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group αναφέρει πως ο τόνος της Ελλάδας έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα: «Έχει επιδείξει προθυμία να ακολουθήσει τη διαδικασία της εφαρμογής κάποιων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα εξαιρετικά γρήγορα».
Οι αποφάσεις της Μέρκελ
Σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει πλέον πως τα σχέδια που παρουσιάσει η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστα, τότε δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να την σώσει. Βοήθεια ή ειδική μεταχείριση δεν μπορεί να περιμένει η Ελλάδα ούτε και από την Λαγκάρντ που με τη σειρά της, το βράδυ της Τετάρτης, απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πίεση προς την Ελλάδα εντείνεται και από τις αγορές που αρχίζουν να πείθονται πως οποιαδήποτε κακή εξέλιξη με την Ελλάδα δεν θα επηρεάσει τις άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ΕΚΤ λένε σε όλους τους τόνους ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, η έκτακτη παροχή ρευστότητα θα σταματήσει αυτομάτως.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πίεση και στο εσωτερικό, αναφέρει το άρθρο, καθώς μια συμφωνία με σκληρούς όρους θα σημάνει ότι θα πρέπει να συνθηκολογήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε όλο αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο η Ελλάδα απέστειλε το αίτημά της προς τον ESM ζητώντας ένα τρίτο πακέτο στήριξης διάρκειας τριών ετών. Το ουσιαστικό, όμως, είναι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να «κλειδώσει» η συμφωνία. Κάτι που θα πρέπει να διευκρινιστεί την Πέμπτη.
Δύσκολος όρος
Η αισιοδοξία είναι μετρημένη, αλλά όχι ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα που απέστειλαν οι αναλυτές της Societe Generale στους πελάτες τους. Σύμφωνα με αυτό «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια συμφωνία την Κυριακή, αλλά θα απαιτηθούν αυστηροί όροι και μια σαφής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία για πιθανή ελάφρυνση χρέους αναμένεται να αποφασιστεί την Οκτώβριο, από πρώτα θα έχουν εγκριθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Βουλή. Αυτή η προϋπόθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».