Categories: ΚΛΠ

Black Friday ή Buy Nothing Day: Σήμερα γιορτάζεται και η μέρα χωρίς κατανάλωση

Πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με εικόνες καταναλωτικής υστερίας που προκαλεί σε ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday).

Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η Μαύρη Παρασκευή συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην καταναλωτισμό (Buy Nothing Day); Η ημέρα δράσης ξεκίνησε το 1992 στον Καναδά και από τότε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι μία μέρα που η πρόκληση για όλους μας είναι να μην αγοράσουμε τίποτα.

Ειδικά όμως για εμάς στην Ελλάδα, η ημέρα μπορεί να γίνει η αφορμή για να αλλάξουμε συνήθειες σχετικά με τις αγορές μας. Έτσι κι αλλιώς οι οικονομικές συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να περιορίσουμε τα έξοδά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με άλλους τρόπους. Παρακάτω μπορείς να βρεις τρόπους για να μειώσεις αυτά που αγοράζεις χωρίς όμως να στερηθείς πράγματα που χρειάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο κάνεις οικονομία, χρησιμοποιείς λιγότερους φυσικούς πόρους, πετάς λιγότερα σκουπίδια και  γίνεσαι δημιουργικός.

© Thomas Victor / Greenpeace

→ Αντάλλαξε!

Ρούχα, βιβλία και αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι μπορείς να τα ανταλλάξεις με φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. Οργάνωσε μία συνάντηση ανταλλαγής σε κάποιο σπίτι, στο χώρο της δουλειάς, σε κάποιο χώρο συναντήσεων στη γειτονιά σου, σε καφετέρια. Εκτός από την ανταλλαγή θα είναι και μια ωραία αφορμή για να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους.

Ενδεικτικά πάτα εδώ:

→ Επιδιόρθωσε!

Αν κάποιο ρούχο ή αντικείμενο έχει χαλάσει, πριν το πετάξεις και αναζητήσεις καινούριο, εξακρίβωσε αν μπορεί να επιδιορθωθεί. Μάλιστα με μερικές επιπλέον «πινελιές» μπορούν τα παλιά ρούχα ή αντικείμενα να μοιάσουν σαν καινούρια. Αναζήτησε ιδέες ή ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην επιδιόρθωση ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς ή ψάξε εάν στην περιοχή σου υπάρχει τράπεζα χρόνου. Μέσα από αυτή μπορείς να ανταλλάξεις υπηρεσίες με άλλους ανθρώπους χωρίς κόστος.

Ενδεικτικά πάτα εδώ:

→ Φτιάξτο μόνος σου!

Συνδυάζει δημιουργικότητα και οικονομία. Οδηγίες για να φτιάξεις αντικείμενα μπορείς να βρεις με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Τα υλικά μπορούν πλέον να βρεθούν σε πολλά μαγαζιά στις περισσότερες γειτονιές. Για πιο «δύσκολες» δημιουργίες, όλο και περισσότεροι δήμοι και ομάδες προσφέρουν μαθήματα σε χαμηλές τιμές. Πλέξιμο, κεραμική, κοσμήματα, ραπτική και άλλα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Έτσι θα μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου χειροποίητα δώρα για τους αγαπημένους σου για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

Ενδεικτικά πάτα εδώ:

→ Χάρισε!

Αυτό που εσύ δεν χρειάζεσαι πια μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που ψάχνει κάποιος άλλος. Πλέον υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές σελίδες που μπορείς να βάλεις αγγελία για να χαρίσεις, να ανταλλάξεις ή να πουλήσεις αντικείμενα που πλέον δεν χρειάζεσαι. Ακόμα καλύτερα, αναζήτησε οργανώσεις που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες (άστεγους, πρόσφυγες κλπ.). Για αυτούς τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, πολλές ομάδες οργανώνουν μπαζάρ για συλλογή χρημάτων. Τα αντικείμενα που θα τους προσφέρεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ενδεικτικά πάτα εδώ:

→ Ψάξε τα μεταχειρισμένα!

Πολύ συχνά είναι σε άριστη κατάσταση και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα καινούρια. Αναζήτησε καταστήματα με μεταχειρισμένα στη γειτονιά σου. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και να μην τα γνωρίζεις.

© Michael Loewa / Greenpeace

→ Δανείσου!

Σου λείπει ένα αντικείμενο που δεν θα χρησιμοποιήσεις παρά μόνο μία ή δύο φορές; Δεν υπάρχει λόγος να το αγοράσεις εάν μπορείς να το δανειστείς από ένα φίλο. Εργαλεία για επισκευές στο σπίτι, παπούτσια για την εκδρομή στο βουνό, σακάκι για μια επίσημη εκδήλωση και πολλά άλλα μπορείς να τα δανείσεις ή να τα δανειστείς από φίλους. Φτάνει βέβαια να φροντίσεις να τα επιστρέψεις όπως ακριβώς τα πήρες.

→ Αναζήτησε πρωτοβουλίες για να μοιραστείς αντικείμενα και υπηρεσίες με άλλους ανθρώπους, όπως το carpooling για μετακινήσεις, το couch surfing για διαμονή χωρίς κόστος στις διακοπές και άλλα.

→ Όταν αγοράζεις κάτι, δώσε βάρος στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Ένα ποιοτικό προϊόν θα κρατήσει περισσότερο, επομένως θα αξίζει ακόμα και αν κοστίζει λίγο παραπάνω. Δώσε επίσης βάρος σε δύο ακόμα σημαντικούς παράγοντες: πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η διαδικασία παραγωγής του; Και πόσο δίκαιη είναι η εργασία για τον άνθρωπο που το παρήγαγε από άποψη ασφάλειας και απολαβών;

→ Μοιράσου ιδέες και εμπειρίες μαζί μας. Ανέβασε στα σχόλια φωτογραφίες από αντικείμενα που απέκτησες με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την αγορά. Γράψε μας για σχετικές πρωτοβουλίες που γνωρίζεις ή έχεις πάρει μέρος.

→ Και όταν είναι η εποχή για δώρα, όπως τα Χριστούγεννα, μπορείς και πάλι να βρεις τρόπους για να μειώσεις αυτά που αγοράζεις! Έλα στο Make Something Day, μία εκδήλωση αφιερωμένη στη δημιουργία, για να πάρεις ιδέες και να μάθεις πώς να φτιάχνεις διαφορετικά χειροποίητα δώρα για εσένα και τους δικούς σου με τεχνικές, όπως η επαναχρησιμοποίηση υλικών ή η επιδιόρθωση.

Μάθε περισσότερα για την εκδήλωση και μην ξεχάσεις να κρατήσεις τη θέση σου>>

Από την Greenpeace.

POPAGANDA