Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπύρα και μπλε τυρί: Περιττώματα 2.700 ετών δείχνουν πως οι πρόγονοί μας ήταν πολύ σοφιστικέ

Η μπύρα συνοδεύεται εξαιρετικά από μπλε τυρί, κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως γνώριζαν οι εργάτες σε ένα ανθρακωρυχείο αλατιού στην Αυστρία… 2.700 χρόνια πριν.

Επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, αναλύοντας δείγματα ανθρώπινων περιττωμάτων που βρέθηκαν στην καρδιά του ορυχείου Hallstatt στις Αυστριακές Άλπεις.

Ο Frank Maixner, μικροβιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Eurac στο Μπολζάνο της Ιταλίας και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε έκπληκτος όταν έμαθε ότι οι ανθρακωρύχοι πριν από δύο χιλιετίες ήταν αρκετά προχωρημένοι για να «χρησιμοποιούν τη ζύμωση σκόπιμα».

Παρότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι σίγουρα καλά τεκμηριωμένη σε παλαιότερα γραπτά και αρχαιολογικά ευρήματα, τα κόπρανα των αλατωρυχείων περιείχαν τα πρώτα μοριακά στοιχεία για κατανάλωση μπύρας στην ήπειρο εκείνη την εποχή.

Χάρη στη σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου και την υψηλή συγκέντρωση αλατιού στο ορυχείο, τα κόπρανα των ανθρακωρύχων διατηρήθηκαν αρκετά καλά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τέσσερα δείγματα: ένα που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού, δύο από την εποχή του σιδήρου και ένα από τον 18ο αιώνα.

Ένα από αυτά, ηλικίας περίπου 2.700 ετών, βρέθηκε να περιέχει δύο μύκητες, το Penicillium roqueforti και το Saccharomyces cerevisiae. Και τα δύο είναι γνωστά σήμερα για τη χρήση τους στην παρασκευή τροφίμων.

«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι όχι μόνο οι προϊστορικές γαστρονομικές πρακτικές ήταν εξελιγμένες, αλλά και ότι τα πολύπλοκα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η τεχνική της ζύμωσης έχουν εξέχοντα ρόλο στην πρώιμη ιστορία των τροφίμων μας», δήλωσε ο Kerstin Kowarik, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Η πόλη Hallstatt, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλατιού για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA