Categories: ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Ο Σεΐχης του Ντουμπάι φαίνεται πως κρατά φυλακισμένες τις κόρες του [ΒΙΝΤΕΟ]

Το χαλιφάτο του Ντουμπάι έχει γίνει σήμερα πρώτο θέμα σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως μετά τις αποκαλύψεις της εκπομπής Panorama του BBC, που έριχναν φως στην εξαφάνιση της κόρης τους. Σε αποκλειστικό video που εξασφάλισε το BBC, εμφανίζεται η πριγκίπισσα που λέει ότι απήχθη και φυλακίστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πατέρα της, να εξηγεί πως δεν αντέχει άλλο. 

Ο Σεΐχης Mohammed Bin Rashid Al Maktoum είναι ο αντιπρόεδρος και ο Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι και ο ανώτατος άρχοντας του Ντουμπάι, από το 2006 οπότε πέθανε ο αδελφός του Σεΐχης Maktoum και τον διαδέχθηκε. Υπό την ηγεσία του το Εμιράτο έγινε εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών κέντρων και τουριστικών προορισμών του πλανήτη. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο ότι με το νόμο των πιθανοτήτων, ενορχήστρωσε την απαγωγή και τη φυλάκιση δυο κορών του (Shamsa και Latifa), οι οποίες είχαν αποπειραθεί να αποδράσουν από το χαλιφάτο. Στοιχεία που έδειχναν ότι επιχείρησε να απαγάγει και να «εξαφανίσει» και την τελευταία του σύζυγο, η οποία ζήτησε άσυλο για εκείνη και τα δυο της παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως λέει η ίδια, θέλησε να σώσει τη 12χρονη κόρη της, την οποία είχε «τάξει» ο Σεΐχης στον 34χρονο Πρίγκιπα που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post και διευθυντή του Al-Arab News Channel, Jamal Khashoggi, εντός του Προξενείου στην Τουρκία.

Στο βίντεο που παρουσίασε το Panorama, φαίνεται η πριγκίπισσα Latiffa να λέει πως είναι φυλακισμένη σε βίλα ε βίλα της χώρας την οποία φρουρούν 30 αστυνομικοί, κατά τις οδηγίες του πατέρα της. Είχε βρει έναν τρόπο να επικοινωνεί μυστικά με μηνύματα με τους φίλους της. Τα μηνύματά αυτά όμως σταμάτησαν ξαφνικά. «Η αστυνομία με απείλησε πως θα περάσω στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής μου και ότι δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο. Φτάνω στο σημείο που με κουράζουν τα πάντα. Είναι σαν τσίρκο. Δεν θέλω να είμαι όμηρος στη βίλα-φυλακή. Θέλω να ελευθερωθώ. Δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν με εμένα. Ειλικρινά δεν ξέρω. Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε μέρα. Πραγματικά έχω κουραστεί πάρα πολύ», ακούγεται να λέει η νεαρή πριγκίπισσα. 

Τον Αύγουστο του 2000, μια από τις κόρες του Mohammed, η Shamsa, προσπάθησε να αποδράσει από το σπίτι της οικογενείας, στην επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Άνθρωποι του πατέρα της, την εντόπισαν δυο μήνες αργότερα, την απήγαγαν και την έστειλαν στο Ντουμπάι. Από τότε δεν την έχει δει κανείς. Ήταν η πρώτη των τριών βασιλικών μελών που επιχείρησαν να φύγουν από το Εμιράτο, για να γλιτώσουν από τον Σεΐχη. Η Guardian είχε γράψει το Δεκέμβρη του 2001 πως «προς τα τέλη του Μάρτη η αστυνομία του Cambridgeshire έλαβε ένα τηλεφώνημα και άκουσε μια περίεργη πληροφορία: αφορούσε την κατηγορία απαγωγής μέλους της πιο διάσημης οικογένειας του αραβικού κόσμου».

Η Shamsa ήταν 19 χρόνων και είχε  πάει με φίλους, σε ένα μπαρ. Κατά την επιστροφή της στο σπίτι, σταμάτησε δίπλα της ένα αυτοκίνητο, τέσσερις άνδρες την ακινητοποίησαν, την «πέταξαν» στο όχημα και μετά εξαφανίστηκαν. Την επομένη επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό τζετ με προορισμό το Ντουμπάι και έκτοτε αγνοείται. Η Μεγάλη Βρετανία δεν ασχολήθηκε με το συμβάν τότε. Το έκανε 18 χρόνια μετά. Σε email που κατάφερε να στείλει η Shamsa από την έπαυλη της επαρχίας Surrey όπου κρατείται, ανέφερε τα εξής: «Με έπιασε ο πατέρας μου, ο οποίος κατάφερε να με εντοπίσει μέσω κάποιου με τον οποίον είχα διατηρήσει επαφές. Έστειλε 4 άνδρες να με πιάσουν. Κρατούσαν όπλα και με απειλούσαν». 

Ο Σεΐχης έχει κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει πως ο Latifa έχει διαγνωστεί με διπολισμό, κάτι που διαψεύδουν η Πριγκίπισσα Haya και η Mary Robinson, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών -σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, η οποία κατάφερε και να συναντηθεί με τη Latifa, το 2018. Μετά κατάλαβε πως όλα έγιναν, για να κυκλοφορήσουν ελεγχόμενες φωτογραφίες της Latifa και να σταματήσει ο κόσμος να ρωτάει για εκείνη. Έκτοτε ασκεί διαρκώς πιέσεις σε παγκόσμιους οργανισμούς, ώστε να ελευθερωθεί η Πριγκίπισσα, η οποία δεν θέλει να ζει στη χώρα όπου ο πατέρας της έχει διασφαλίσει -με νόμους- τη μηδενική ανοχή στο δικαίωμα της γυναίκας να διαφωνεί και στις διακρίσεις του δικαστικού συστήματος, εις βάρος των γυναικών.

Η πριγκίπισσα Haya Bint al-Hussein.

Στις αρχές του 2019 η Haya άρχισε να αναζητά πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι Shamsa και η Latifa. O σύζυγος της την προειδοποίησε πως θα ήταν χρήσιμο να σταματήσει. Εκείνη δεν τον άκουσε και αυτός προχώρησε στην έκδοση διαζυγίου, χωρίς να την ενημερώσει. Στις 11/3 προσγειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης όπου έμενε η Πριγκίπισσα με τα παιδιά της ένα ελικόπτερο. Ο πιλότος της ζήτησε να επιβιβαστεί. Προορισμός ήταν μια φυλακή στην έρημο. «Αν δεν είχε κρεμαστεί από τα πόδια μου ο γιος μου, πιθανότατα θα ήμουν εκεί τώρα» είπε στις καταθέσεις της, παρουσιάζοντας και στοιχεία που αποδείκνυαν τα λεγόμενα της.

Τον Απρίλιο του 2019 η τελευταία σύζυγος του Mohammed είχε πάρει τα παιδιά της για ένα ταξίδι στην Αγγλία. Μόλις προσγειώθηκε επί εδάφους Μεγάλης Βρετανίας, απευθύνθηκε στις αρχές για να ζητήσει άσυλο. Κατέθεσε ενώπιον δικαστή πως ήθελε να προστατεύσει τη 12χρονη κόρη της από το γάμο που είχε προγραμματίσει ο πατέρας της, με τον 34χρονο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman.

Έτσι άρχισε η έρευνα, πριν απαγγείλουν στον Σεΐχη την κατηγορία της ενορχήστρωσης της απαγωγής δυο κορών του. Η αστυνομία του Cambridgeshire, όπου απήχθη η Shamsa το 2000, είχε στείλει άνθρωπο της να ερευνήσει το θέμα στο Ντουμπάι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω ένα χαρτί από το φάκελο της υπόθεσης. Όπως ενημέρωσε η Guardian «μαζί με άλλα media είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις ιδιωτικές ακροάσεις που γίνονται εδώ και μήνες, μαζί και ότι το θέμα έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο και αφορά 20 χρόνια οργανωμένων διεθνών απαγωγών, φυλακίσεων και αφαίρεσης της ελευθερίας των Shamsa και της Latifa». Ο Μohammed είχε κληθεί να καταθέσει, στα Βασιλικά Δικαστήρια Δικαιοσύνης, στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά δεν εμφανίστηκε. Σημείωσε και ότι εκ των φίλων ηγετών που είχε ήταν και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

ΠΗΓΗ

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA