Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπαλτάς: Υπέρ της διάκρισης των αρμοδιοτήτων στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς

«Νομοθετικές αλλαγές» τόσο για τις συνθέσεις των οργάνων και το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων των εποπτευόμενους φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, «ώστε τα πράγματα να είναι διακριτά», όσο και για τις  προκηρύξεις των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών, που θα γίνουν διεθνείς «ώστε να μην είναι ευθύνη του υπουργού ότι επιλέγει το τάδε καλλιτεχνικό ρεύμα, τη δείνα καλλιτεχνική σχολή, το τάδε πρόσωπο», ανακοίνωσε ο ΥΠΠΟΑ  Αριστείδης Μπαλτάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουριολάκου σχετικά με τις έρευνες που γίνονται μετά την αποκάλυψη των διπλών πληρωμών από το Ελληνικό Φεστιβάλ που φεσώσαν το  Δημόσιο 2,7 εκ. ευρώ.
«Σε αυτή τη φάση, δεν μπορώ να το καταθέσω το πόρισμα του ΓΛΚ στη Βουλή, πρέπει να το μελετήσουμε με τους νομικούς συμβούλους μας, να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση και τι πρέπει να κάνουμε παραπέρα”, απάντησε  ο ΥΠΠΟΑ Αρ. Μπαλτάς. Οπως διευκρίνισε, μετά την αποκάλυψη για τη ζημιά  2,7 εκ.  ζήτησε το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο και παρέλαβε πριν από 3 ημέρες.  Το ΓΛΚ, όπως ενημερώθηκε ο ΥΠΠΟΑ,έχει παραπέμψει αυτό το πόρισμα στον κ. Ρακιτζή και ταυτοχρόνως έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η διερεύνηση των στοιχείων της υπόθεσης.
«Η δική μας η δουλειά είναι να διακρίνουμε τις διαστάσεις (καλλιτεχνική-οικονομική) και να παρεμβαίνουμε εκεί που οι διαστάσεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα», συνέχισε ο κ.Μπαλτάς. «Το επισημαίνω αυτό γιατί συναρτήθηκε όλη αυτή η συζήτηση με την ποιότητα την καλλιτεχνική του κ. Λούκου, την σημασία του ως προέδρου του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια. Και θέλω να δηλώσω ότι σε αυτό το θέμα δεν αμφισβητείται καθόλου η προσφορά του κ. Λούκου και όσα έκανε για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Αυτό, όμως, είναι διακριτό από τα σημεία που επισημαίνετε εδώ, τα οποία ό βρίσκονται σε στάδιο πολλαπλής διερεύνησης.
Στη δευτερολογία του ο κ.Μπαλτάς τόνισε ότι «η νομιμότητα είναι το καθήκον μας. Απλώς, υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που μπερδεύει λίγο τα πράγματα σε πάρα πολλούς φορείς. Δεν είναι σαφείς οι αρμοδιότητες ενός καλλιτεχνικού διευθυντή π.χ από ένα Δ.Σ., δεν είναι σαφές πάντα ότι απαιτείται οικονομικός διευθυντής σε ένα ίδρυμα τέτοιο, και άρα πολλές φορές γίνονται –δεν μιλάω για αυτή την περίπτωση (του Ελληνικού Φεστιβάλ), μιλώ γενικότερα- πράγματα που δεν είναι σύννομα ή δεν είναι σωστά, επειδή ακριβώς υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων.»
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA