Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Συμφωνήσαμε με τον Σι Τζινπίνγκ για τήρηση της διμερούς διευθέτησης στην Ταϊβάν

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι έγινε συζήτηση με τον Kινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την Ταϊβάν και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να τηρήσουν τη διμερή διευθέτηση για τη νήσο, ενώ η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Ταϊπέι και στο Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες.

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε (…) θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την Ταϊβάν», ανέφερε. «Κάναμε σαφές πως δεν νομίζω πως πρέπει να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν του να τηρήσει τη συμφωνία».

Αν και δεν το διευκρίνισε, ο κ. Μπάιντεν προφανώς αναφερόταν στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, βάσει της οποίας αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο, όχι την Ταϊπέι, και στον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος αποσαφηνίζει πως η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία βασίζεται στην προσδοκία πως το μέλλον της Ταϊβάν θα αποφασιστεί με ειρηνικά μέσα. Ακόμη – παρότι δεν διευκρίνισε ούτε αυτό –, ο Aμερικανός πρόεδρος μάλλον αναφερόταν στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Σι την 9η Σεπτεμβρίου, την πρώτη έπειτα από επτά μήνες.

Τα σχόλια που έκανε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο – μετά την επιστροφή του από το Μίσιγκαν, όπου διαλάλησε τα σχέδιά του για δημόσιες επενδύσεις – καταγράφονται την ώρα που η ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν κλιμακώνεται.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση.

Η Ταϊβάν κατήγγειλε ότι 148 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισέβαλαν στο νότιο και στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμό της στα αγγλικά, air defense identification zone) της νήσου μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την Παρασκευή, την ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως η Ουάσινγκτον είναι «πολύ ανήσυχη» για αυτή που θεωρεί «προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν», η οποία είναι «αποσταθεροποιητική», εγείρει κίνδυνο «να γίνουν λαθεμένοι υπολογισμοί» και «υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA