Μπάιντεν: «Δικτάτορας ο Πούτιν. Δεν έχει ιδέα τι έρχεται»

«O Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δικτάτορας και πιο απομονωμένος από ποτέ,» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για όλες τις ρωσικές πτήσεις, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του για την κατάσταση της ένωσης. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους Ρώσους ολιγάρχες ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα κατασχέσουν τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη τους, που απέκτησαν διαπράττοντας «εγκλήματα». 

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας από τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθιοι, προκειμένου να δείξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή. Στο πλευρό της Τζιλ Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, βρισκόταν η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, που χειροκροτήθηκε. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου επέλεξαν να φορέσουν μπλε και κίτρινο, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, την οποία είχαν κάποιοι από αυτούς μαζί τους. 

«Το γεγονός ότι ο Ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του, μεγάλο μέρος της οποίας αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν  «είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι», συνέχισε ο Μπάιντεν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», επεσήμανε ο Μπάιντεν και συμπλήρωσε ότι στη μάχη εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων, «οι δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού» κι ο κόσμος «επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας». Ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό», πρόσθεσε. 

Ο Τζο Μπάιντεν χειροκροτήθηκε από την Γερουσία. EPA/SAUL LOEB / POOL

Ο Πούτιν πιθανόν πίστευε πως «θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» και «ο κόσμος θα έπεφτε ανάσκελα», αλλά «αντί γι’ αυτό, συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό. Από τον πρόεδρο Ζελένσκι ως τον κάθε Ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», επεσήμανε. 

«Αν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος», τόνισε. «Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού», δεν θα «σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία», σημείωσε. 

«Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου», το συμπέρασμα θα είναι ότι «ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό», ανέφερε ακόμη ο Μπάιντεν και διεμήνυσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ιδέα τι έρχεται». 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να «στραγγαλίσει» την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε. Ο Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά «μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε. 

POPAGANDA