Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Βρετανίας

Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις συνθήκες στα κέντρα απομάκρυνσης μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα έχουν περιγράψει ως «σωστές φυλακές» με άθλιες συνθήκες, όπως η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, σωματική κακοποίηση και παράνομη επ’ αορίστου κράτηση.

Επικρίσεις για το χειρισμό των προσφύγων κάνουν οι βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τη Detained Voices έχει ξεκινήσει μια κοινωνική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη των κρατούμενων στα κέντρα κράτησης.

Η Laura Smith μίλησε με τον κρατούμενο Ahmat Obid, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκίνησε την απεργία πείνας επειδή οι αρχές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις μακροχρόνιες κρατήσεις και συγκεκριμένα με ανθρώπους των οποίων οι υποθέσεις είχαν αναθεωρηθεί. «Ήρθα για να συζητήσω μαζί τους το θέμα της πείνας, και ρώτησε, «Τι θέλεις;», είπα ότι θέλω να φύγω, θέλουμε να έχουμε ελευθερία. Και ήταν χαμογελαστός, μου είπε ότι δεν ήταν δυνατόν», δήλωσε ο Obid και ένας άλλος συμπλήρωσε ότι «Χθες το βράδυ ένας άντρας πέθανε στο κέντρο κράτησης. Και κανείς δεν νοιαζόταν γι ‘αυτόν, κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν».

Όπως φαίνεται πολλοί κρατούνται για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Εκατοντάδες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο,  κάνουν απεργία πείνας για τις υποβαθμισμένες συνθήκες στέγασης σε διάφορες εγκαταστάσεις και 300.00 παράνομοι μετανάστες κρατούνται στη χώρα. Αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι, σε μια χώρα προηγμένη όπως είναι η Αγγλία, οι μετανάστες έστειλαν ανοικτή επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, και υπέβαλαν έναν κατάλογο με όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά στα κέντρα αυτά.

Το μεγαλύτερο μέρος της κράτησης μεταναστών είναι παράνομο, διότι η κυβέρνηση μπορεί να βάλει μόνο με νόμιμη διαδικασία άτομα στο κέντρο κράτησης μεταναστών αν προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητά τους ή εάν πρόκειται να απελαθούν. Εδικός, είπε ότι «Εξαιτίας του εγκλεισμού, η ψυχική υγεία τους επιδεινώθηκε. Πάρα πολλά άτομα κρατούνται χωρίς λόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις, παράνομα». 

Φαίνεται λοιπόν πως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν έχει σχέση αν μια χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην Ασία – όπως είναι η Ελλάδα- ή πιο μακριά. Το θέμα είναι να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα οι μετανάστες στις νέες τους πατρίδες.

Πηγή: RT.com

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη