Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Athens Pride: Με περισσότερες διεκδικήσεις αλλά και εκδηλώσεις από ποτέ φέτος

Τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου έχει ως προμετωπίδα το φετινό 12ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας (γνωστό και ως Athens Pride), που θα γίνει το Σάββατο, 11 Ιουνίου, με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι, άντρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα κορυφωθεί με την παρέλαση στο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιούνται προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης υγείας.

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας διεξάγονται σε όλο τον κόσμο σε ανάμνηση της εξέγερσης του Στόουνγουολ της Νέας Υόρκης το 1969. Τότε για πρώτη φορά τρανς, γκέι και λεσβίες αντεπιτέθηκαν στις προσπάθειες καταστολής της ελευθερίας εκφράσεων και ομοερωτικής επιθυμίας και διεκδίκησαν με σθένος την ύπαρξή τους. Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή της LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ ορατότητας και διαδήλωση για την ισότητα και το σεβασμό κάθε ερωτικής συμπεριφοράς και έκφρασης/ταυτότητας φύλου.

Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κ.α.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο, αναφέρουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή τους. Αυτό εάν και εφόσον το άτομο επιθυμεί να καταγράφεται επίσημα ως άρρεν ή θήλυ ή ως άλλο.

Κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιβάλλουν τους όρους με τους οποίους επιτρέπουν σε ένα τρανς άτομο να προχωρήσει σε αυτήν την μετατροπή εγγράφων. Η αναγκαστική στείρωση, το διαζύγιο, η υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας ή κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα, τα οποία, όμως, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγούν σε αποκλεισμούς των τρανς ατόμων από υγεία, παιδεία, εργασία και κοινωνική ζωή.

Η μη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ενισχύει τον εκφοβισμό, τις βίαιες επιθέσεις τρανσφοβικού μίσους, την αναγκαστική σεξουαλική εργασία και την κοινωνική απομόνωση, λένε οι διοργανωτές. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και της τρανς γονεϊκότητας πρέπει να είναι αυτονόητο και για τα τρανς, ιντερσέξ και non-binary άτομα, υποστηρίζουν οι διοργανωτές και ζητούν «να μην καταγραφόμαστε στα επίσημα έγγραφα ως το φύλο που μας αποδόθηκε κατά τη γέννηση, αλλά ως αυτό με το οποίο ταυτιζόμαστε, μοιάζουμε, νιώθουμε, γίναμε, είμαστε».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Για πρώτη χρονιά έχει οργανωθεί τόσο πλούσιο πρόγραμμα για την λεγόμενη «Εβδομάδα Υπερηφάνειας». Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεχώρισε δυο αποψινές διοργανώσεις:

Στην εκδήλωση «Από την Ντροπή στην Υπερηφάνεια», οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» ανοίγουν συζήτηση στο six d.o.g.s. της οδού Αβραμιώτου στις 7:15 μ.μ., για το συναίσθημα της ντροπής και την κουλτούρα που την συνοδεύει και θέτουν στο επίκεντρο την διαδρομή που διανύει κανείς μέχρι να φτάσει στην υπερηφάνεια. Η συζήτηση θα κυλήσει διαδοχικά μέσα από σύντομες τοποθετήσεις με στόχο την αφύπνιση των μηχανισμών που ενεργοποιούνται κατά το βίωμα αυτών των συναισθημάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, όπου θα τεθούν ερωτήσεις, θα γίνουν παρεμβάσεις και θα ειπωθούν εμπειρίες. Συμμετέχουν: Νάνσυ Παπαθανασίου Ph.D., κλινική ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Βασιλείου Ph.D., κοινωνική ψυχολόγος, Γιώργος Κασφίκης M.A., σύμβουλος ψυχικής υγείας-Coach, Ειρήνη Κουτελά M.Sc., σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ευφροσύνη Καραγεώργου M.Sc., κλινική ψυχολόγος.

Τα θεατρικά βραβεία «Queer Theatre Awards» , τα οποία αναφέρονται σε παραστάσεις με LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) θεματολογία και πρωταγωνιστές θα απονεμηθούν στο Θέατρο Κνωσός στις 20.30. Τα συγκεκριμένα βραβεία «αγκαλιάζουν κάθε έκφανση του διαφορετικού και του ανατρεπτικού σε ορίζοντα φύλου ή σεξουαλικότητας. Εδώ και πέντε χρόνια αναδεικνύουν τις προσπάθειες για την περήφανη προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών στο θέατρο. Μια σημαντική αποστολή, στον απόηχο μιας πρόσφατης δύσκολης χρονικής περιόδου όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης», διαβάζουμε στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ανάμεσα στις παραστάσεις υποψήφιες για τα βραβεία είναι «Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες», «Victor/Victoria», «Γιορτή», «Happy Ντεθ Day», «Ο Κύριος του Τζακ», «Μηχανικοί Καταρράκτες», «Ντε Σαντ στη Ζυστίν», «Περί Φύσεως», «Σκοτεινή Πέτρα», «Smiley», «Συνέβη σε Χάλκινη Άμμο» και «Την Λένε Εύα».

Το πρόγραμμα της Ημέρας του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Athens Pride) ανοίγει από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου με τις αφίξεις των ομάδων και οργανώσεων με περίπτερα. Ακολουθούν πρωινές δράσεις, όπως ζωγραφική προσώπου και σώματος με τα χρώματα της υπερηφάνειας, όπως και κατασκευή πλακάτ.

Από τις 13.00 ως τις 17.00 ντι-τζέι θα διαλέγουν μουσική, ενώ στις 18.30 ο κόσμος καλείται να χορέψει ζούμπα. Λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης (19.00) θα γίνουν οι χαιρετισμοί καλεσμένων. Από τις 21.00 έως τα μεσάνυχτα προβλέπεται ζωντανό πρόγραμμα και πάρτι.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA