Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στον Δρόμο η σημερινή και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί να ζουν, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021, 53 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολλοί από τους οποίους σε ηλικία από 11 έως 14 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, «το προφίλ των ανηλίκων καταγράφεται ως εξαιρετικά ευάλωτο, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανήλικοι σε κίνηση και μέσα σε αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας (μεταξύ 11 και 14 ετών) καθώς και κορίτσια, φτάνοντας πλέον το 15% του πληθυσμού».
Οι διαπιστώσεις έγιναν μέσα από το πρόγραμμα της ομάδας Streetwork για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Τα μικρά παιδιά που εντοπίσαμε και είναι από 11 χρόνων, προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία και ζουν μόνα και άστεγα. Μπορεί να έχουν έρθει εντελώς ασυνόδευτα από τις χώρες καταγωγής τους ή με κάποιον γνωστό ή μακρινό συγγενή της οικογένειας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ομάδας Streetwork Σοφία Παπαδοπούλου. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα κορίτσια, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση και όπως λέει η κ. Παπαδοπούλου, είναι από 15 έως 17 χρόνων, με χώρες καταγωγής το Κουβέιτ, το Κογκό και το Αφγανιστάν.
Από τους 53 ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν εντοπιστεί, οι 36 ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες αφού έχουν υποστεί βία, εξαναγκαστικό διαχωρισμό από οικογενειακά μέλη, εκμετάλλευση ενώ ταλαιπωρούνται από σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα.
«Πάντως όλοι οι ανήλικοι», ξεκαθαρίζει η κ. Παπαδοπούλου, «παραπέμπονται σε δομές φιλοξενίας και βρίσκεται άμεσα λύση προκειμένου να μη συνεχίσουν να ζουν στους δρόμους».
Το έργο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ
Απολογιστικά στοιχεία για τη διετία 2019 – 2020, παραθέτει σε ανακοίνωση, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Σπάρτης 9, περιοχή Φάληρο) με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο Δρόμο. Πρόκειται για δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ωρίων-Δράσεις για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την προστασία του Παιδιού», που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως καταγράφεται, την τελευταία διετία, η Κοινωνική Υπηρεσία και η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης του ΚΥΝ υποστήριξαν συνολικά 2568 παιδιά σε ανάγκη ή σε κίνδυνο, καθώς και 1016 οικογένειες ανηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του προγράμματος υποδέχεται τα αιτήματα των εξυπηρετούμενων ανηλίκων και των οικογενειών τους και αναπτύσσει τις δράσεις της στο ΚΥΝ, ενώ η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης επισκέπτεται υποβαθμισμένες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένουν πληθυσμοί προσφύγων, μεταναστών και κοινότητες Ρομά, προσεγγίζει τα παιδιά και στη συνέχεια τις οικογένειές τους προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να καταγραφούν αιτήματα, ανάγκες και προβλήματα.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΥΝ κάλυψε τις ανάγκες 1.013 ανηλίκων (στα προγράμματα συμμετείχαν και νεαροί ενήλικες, καθώς και γονείς στο πλαίσιο της ολιστικής υποστήριξης ανηλίκων μαζί με τις οικογένειές τους) και υποστηρίχθηκαν με υπηρεσίες σχολικής ένταξης και φοίτησης συνολικά 415 ανήλικοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ