Συγκρατημένα είναι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή που εξακολουθεί να συνεδριάζει αυτή την ώρα, δεν εισηγείται την άμεση κατάργηση της μάσκας, μια κίνηση η οποία αναμένεται να ληφθεί σε επόμενο χρόνο, πιθανότατα μετά τις Απόκριες.
Η παράμετρος η οποία φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι η έντονη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των Αποκριών και της Καθαρής Δευτέρας. Με δεδομένη τη μεγάλη διασπορά κορωνοϊού, ο συνωστισμός χωρίς μάσκα φοβίζει τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, “Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”.
Εδώ δεν προσδιορίζεται αν η μάσκα θα χρησιμοποιείται ευρέως ή μόνο στους εσωτερικούς χώρους, όπου σίγουρα η μάσκα θα μας συνοδεύει για αρκετό καιρό ακόμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας σημειώνει αποκλιμάκωση, όμως ακόμη τα κρούσματα είναι αρκετά ψηλά, ενώ και διασωληνώσεις μειώνονται σχετικά αργά. .
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως στο τέλος Μαρτίου τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 10.000, λέγοντας πως “έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς ακόμα και η πτώση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Έχουμε πέσει κατά περίπου 1000 κρούσματα ανά 7-10 ημέρες. Αν κάνετε την αναλογία για να φτάσουμε στα 9.000 χρειαζόμαστε έξι εβδομάδες”.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, τόνισε ότι η απόφαση για να μπει τέλος στη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πρόωρη. “Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια”, ανέφερε χαρακτηριστικά (Πηγή).