Το αρνητικό ρεκόρ παγκοσμίως σε κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, κατέχει η Ευρώπη. Οι δυο αυτές βλαβερές συνήθειες σε συνδυασμό με τα περιττά κιλά απειλούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην μείωση της πρόωρης θνησιμότητας, περιορίζοντας το προσδόκιμο ζωής, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα ανησυχητικά επίπεδα της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στην Ευρώπη απειλούν την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας, προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επικαλούμενος έκθεσή του για την υγεία στην Ευρώπη.
Αυτή έγινε σε περίοδο τριών ετών και καλύπτει 39 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη της ΕΕ και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Τα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας που οφείλονται σε μη μεταδιδόμενα νοσήματα -μεταξύ των οποίων οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα- σημειώνουν ταχεία μείωση, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
“Ωστόσο”, επισημαίνουν, “τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά (…) και “μπορεί να απειλήσουν τις προόδους αυτές”.
“Η περιοχή της Ευρώπης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών και το κάπνισμα και, όσον αφορά τα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, κατατάσσεται ακριβώς μετά την περιοχή της Αμερικής”, υπογραμμίζουν επίσης.
Ως εκ τούτου το 59% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ το 30% του πληθυσμού καπνίζει, διευκρινίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ανέρχεται κατά μέσον όρο στην Ευρώπη σε 11 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως κατά άτομο.
“Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή είδηση, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον στόχο μας από τα μάτια μας, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας το 2020”, δηλαδή μια μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 1,5% ετησίως ως το 2020, σημείωσε η Κλόντια Στάιν, διευθύντρια ερευνών στο ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ.
“Τα ποσοστά του καπνίσματος μειώνονται παντού -πέραν πολύ σπάνιων εξαιρέσεων- αλλά της παχυσαρκίας αυξάνονται”, υπογράμμισε επίσης η ίδια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του αλκοόλ και να χάσουμε αυτόν κατά της παχυσαρκίας, θα μπορούσαμε απλώς να σβήσουμε την πρόοδο που αναφέρεται σε αυτήν την έκθεση”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Στάιν, αν τα ποσοστά αυτά δεν μειωθούν, “κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι η επόμενη γενιά μπορεί να ζήσει λιγότερο απ’ό,τι εμείς”.
Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει εξάλλου στην έκθεσή του ότι οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και την παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά παραμένουν σε “απαράδεκτα υψηλά” επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής είναι 11 χρόνια μεταξύ της πρώτης θέσης και της τελευταίας στην κατάταξη.
Καταλήγοντας ο ΠΟΥ επισήμανε ότι αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στην εξασφάλιση των στατιστικών στοιχείων σε ορισμένες χώρες, το οποίο μπορεί να υπονομεύει την “αξιοπιστία” και την “ακρίβεια” των ποσοστών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.