Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

Σήμερα αρχίζει η διήμερη διαδικτυακή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που οργανώνει ο Λευκός Οίκος με 40 ηγέτες προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι, Ταγίπ Ερντογάν αλλά κι οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιον, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο οικοδεσπότης Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να μειώσει τουλάχιστον στο μισό τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων έως το 2030 ελπίζοντας ότι θα ενθαρρύνει και άλλους ηγέτες να επιταχύνουν τις δικές τους προσπάθειες.

Η σύνοδος έχει επείγοντα χαρακτήρα στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε χθες στην ετήσια ομιλία του «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» και «να δημιουργήσουμε βιομηχανία ανακύκλωσης των εκπομπών του άνθρακα».

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή αφού έχουν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και γιγάντιες πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πριν λίγες ότι είναι πρόθυμος να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά κατήγγειλε τους «εμπορικούς φραγμούς» που εγείρονται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, σε μια χρονική στιγμή που ο φόρος άνθρακα εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι Ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα για την υιοθέτηση του στόχου καθαρής μείωσης «τουλάχιστον κατά 55%» των εκπομπών στην ΕΕ των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο στόχος αυτός αποτελούσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ, από τη μία πλευρά των ηγετών των 27 χωρών μελών, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο σε μια μείωση 55% και από την άλλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητούσε μείωση «τουλάχιστον 60%».

Η συμφωνία αυτή για έναν στόχο της ΕΕ, ο οποίος θα ενσωματωθεί επισήμως σε έναν νόμο για το κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε πολύ πιο κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου, είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA