Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Απομονωμένος ο Τραμπ στη Σύνοδο της G7

Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο στο Κεμπέκ του Καναδά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Τριντό και στον πρόεδρο Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7–η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα–πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της sG7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνόδου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες.

Η σύνοδος, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σαρλβουά θα δώσει μια ευκαιρία στους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη να συζητήσουν με τον Τραμπ για πρώτη φορά αφότου ο ρεπουμπλικάνος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Αφού διένειμαν σε δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού της Μέι στον Καναδά, οι αξιωματούχοι που την συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση με τον Τραμπ. Δεν απέκλεισαν μια κατ’ ιδίαν, ανεπίσημη συνάντηση.

Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς τωνΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. «Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ», τόνισε η Μέι σε δημοσιογράφους.

«Ως Ηνωμένο Βασίλειο (…) θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από ΕΕ και η επιθυμία του Λονδίνου να τοποθετήσει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην καρδιά της στρατηγικής της για το Μπρέξιτ βάζει τη Μέι σε πολύ άβολη θέση. Για να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από έναν εμπορικό πόλεμο, η Μέι καλείται να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό της χωρίς να δώσει την εντύπωση αδυναμίας της κυβέρνησής της και ταυτόχρονα να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ΗΒ έναντι της ΕΕ.

Γιώργος Τσίγκος

Share
Published by
Γιώργος Τσίγκος