Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απίστευτη κινηματογραφική πρωτοπορία με χρήση ολογράμματος από φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η δημιουργία μιας κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία θα προβάλλεται σε μορφή ολογράμματος με τρισδιάστατο ήχο, πρόκειται να παρουσιάσουν επίσημα τον Μάιο φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας.

Η καινοτομία αυτή που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών έγινε πραγματικότητα από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου -τον Αργύρη Ζάχο στην ολογραφική απεικόνιση και τον Παντελή Ζωίδη που επιμελήθηκε τον αμφιωτικό ήχο- στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας.

Οι φοιτητές κατασκεύασαν πειραματική ολογραφική τεχνολογία σε μορφή πυραμίδας και παρήγαγαν το ανάλογο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τέσσερις κάμερες και κατευθυντήριο ήχο προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του νέου αυτού μέσου, ειδικά σε συνθήκες κινηματογραφικής προβολής.

Το θέμα του καλλιτεχνικού οπτικοακουστικού έργου επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο της «Ιωάννας της Λωραίνης» η «Ζαν ντ’ Αρκ», η οποία ήταν η ηρωίδα, επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων, κατά των ‘Αγγλων, στον εκατονταετή πόλεμο. Μετά από μία σειρά επιτυχιών, με σημαντικότερη την απελευθέρωση της Ορλεάνης, τελικά αιχμαλωτίστηκε και παραδόθηκε στους Αγγλους. Δικάστηκε στη Ρουεν, από εκκλησιαστικό δικαστήριο και αφού κρίθηκε ενοχή για «μαγεία» καταδικάστηκε να καεί ζωντανή ως «αιρετική».

Η καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος υλοποιείται με τη μορφή «καταγεγραμμένης παράστασης (performance)», η οποία θα περιλαμβάνει μονόλογο – αφήγηση της ιστορίας σε πρώτο πρόσωπο από την πρωταγωνίστρια και την πλαισίωση από σύντομες χορογραφίες. Στο υλικό έχουν προστεθεί οπτικά εφέ με τη χρήση σύνθεσης εικόνας (compositing) και το τελικό βίντεο παρουσιάζεται στη μορφή ολογράμματος σε κατάλληλα προσαρμοσμένη αίθουσα, έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, από τέσσερις διαφορετικές πλευρές μέσα στο χώρο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιεί μία ημιδιαφανή πυραμίδα τεσσάρων όψεων, κατασκευασμένη από ανακλαστικό υλικό (π.χ. γυαλί), πάνω στην οποία προβάλλεται το τελικό βίντεο ταυτόχρονα σε τέσσερις όψεις, μία για κάθε πλευρά. Ο θεατής, ο οποίος στέκεται μπροστά στη μία από τις τέσσερις όψεις, λαμβάνει την ψευδαίσθηση ότι παρακολουθεί ένα ολόγραμμα, το οποίο εμφανίζεται στη μέση της πυραμίδας. Ο απλούστερος τρόπος παραγωγής ενός τέτοιου ολογράμματος, είναι η χρήση οθόνης υψηλής φωτεινότητας. Το «τετραπλό» βίντεο προβάλλεται στην οθόνη, στη μέση της οποίας τοποθετείται η κορυφή της πυραμίδας, για να επιτευχτεί η αντανάκλαση.

«Οι δοκιμές μας επεκτάθηκαν σε διαφορετικές τοποθετήσεις της πυραμίδας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ιδιαίτερες ανάγκες παρουσίασης του συγκεκριμένου περιεχομένου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Αργύρης Ζάχος, τελειόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιβλέπων καθηγητής Δρ. Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος του εργαστηρίου inArts και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, «οι φοιτητές μας πειραματίζονται με τεχνολογίες οι οποίες για το ευρύ κοινό μοιάζουν εξωτικές και σίγουρα έχουν μεγάλο κόστος απόκτησης. Όμως με την καθοδήγηση μας και την ευρηματικότητα τους επιτυγχάνουν σε μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξουν τέτοιες τεχνολογίες, με μικρό κόστος, υλοποιώντας τη διαδικασία διερεύνησης με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιστημονικότητα. Στη συγκεκριμένη εργασία, η έρευνα των φοιτητών απάντησε σε πολλά ερευνητικά ερωτήματα καθώς πέτυχε να αυξήσει αισθητά την ανάκλαση της χρήσιμης πληροφορίας στην οθόνη μειώνοντας το γυάλισμα λόγω εξωτερικού φωτισμού, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα επικάλυψης. Καλύφθηκαν θέματα ταυτόχρονης βιντεοσκόπησης με τέσσερις κάμερες ταυτόχρονα χωρίς η μία να βιντεοσκοπεί την άλλη, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά κατασκευασμένο σκοτεινό (μαύρο) πλατό. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν διαφορετικά πρωτότυπα συστήματα μικρής κλίμακας για τη δοκιμή του τελικού αισθητικού αποτελέσματος και έγινε πειραματισμός με τον κατευθυντικό ήχο, χρησιμοποιώντας πολλαπλές διατάξεις ηχείων και παραμέτρων του συστήματος έτσι ώστε οι θεατές να βιώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία προβολής του ήχου και της εικόνας από όλες τις πλευρές της προβολής, χωρίς να φορούν ειδικό εξοπλισμό επαύξησης της εμπειρίας όπως γυαλιά ή ακουστικά» διευκρίνισε ο κ. Δεληγιάννης

Η καινοτόμος αυτή κινηματογραφική παραγωγή, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που αναμένεται να πραγματοποιήσει το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στις 21 και 22 Μαΐου.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου