Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Το νομοσχέδιο αυξάνει τις παθογένειες του ΕΦΚΑ, εκτιμά η ΓΣΕΕ και θεωρεί ότι περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Με την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ αντιδρούν η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΦΚΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Αθήνας Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ – ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του φορέα. Η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ κάλεσε χθες τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους εργαζομένους του φορέα να συμμετάσχουν και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 11.00 π.μ.

Για το επίμαχο σχέδιο νόμου που συζητείται από τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αντέδρασε χθες και η ΓΣΕΕ. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Επίσης περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σημειώνει η ΓΣΕΕ σε δελτίο Τύπου. «Η δε εταιρεία διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ συστήνεται με σοβαρό θεσμικό κοινωνικό έλλειμμα, αφού απουσιάζουν ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία, με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις» προσθέτει.

Σε τρία σημεία επικεντρώνεται και η κριτική της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ:

Στη διάλυση της διοικητικής ιεραρχίας του ΕΦΚΑ με την εισαγωγή του καθεστώτος των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση κι εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές-πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα.

Στην παράδοση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του φορέα και των 400 ακινήτων που διαθέτει σε μια ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι (που σημειωτέον έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτή την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, στο ν/σ δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά περί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα, το αντικείμενο των οποίων αναλαμβάνει η υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία.

Στην κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στη δημιουργία ενός πιο περίπλοκου θεσμικού πλαισίου πειθαρχικού ελέγχου με fast track διαδικασίες, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλο δημόσιο φορέα ή οργανισμό.
Για την εισαγωγή «ενός νέου μοντέλου για ολόκληρο το κοινωνικό κράτος, μοναδικού στην Ευρώπη» κατηγόρησε τον υπουργό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου. «Επικαλείσθε στην αιτιολογική τον ISSA – που έχει μόνο θεωρητικές κατευθυντήριες γραμμές. Πουθενά δεν λέει “βάλτε επικεφαλής ιδιώτες στις υπηρεσίες ασφάλισης του Δημοσίου και κρίνετέ τους με επιτροπή στην οποία οι 2 στους 3 ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση”, για να βάλετε τους κομματικούς παράγοντες ως επικεφαλής του Δημοσίου με μισθούς προκλητικούς για προσόντα πρωτοδιοριζόμενου».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, όπως ο Αν. Μεγγούλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ την «ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο» εξέφρασε και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας η οποία πρόσφατα… άλλαξε διοίκηση.

Πηγή: efsyn

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA