Kύμα αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική παρέμβαση στη στελέχωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τροπολογία που σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους, μιλώντας για εκκαθαρίσεις μη αρεστών και συγκρότηση της ΕΥΠ στα μέτρα του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη».
Όπως ανέφερε χθες η «Εφ.Συν.», η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου (Εσωτερικών για τον… εθελοντισμό), συζητήθηκε χθες και θα ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, πριν από την έναρξη της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο χθες στην Ολομέλεια για «νυχτερινή, κατάπτυστη, απαράδεκτη τροπολογία για την ΕΥΠ και τις εκλογές στην ΕΛ.ΑΣ.» και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει, καταγγέλλοντάς την ταυτόχρονα ότι αρνείται να απαντήσει στις αποκαλύψεις για τις πρωτοφανείς παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, ακόμη και ενός 12χρονου παιδιού.
«Είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 να μην προχωρήσετε στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική των εκκαθαρίσεων που θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην εθνική ασφάλεια της χώρας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και συμπλήρωσε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις, όμοιες με τις μεθοδεύσεις του ’50 και του ’60, ανοίγουν μεγάλες πληγές στην ΕΥΠ. Αντίστοιχα και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για επιστροφή σε λογικές του 1961, ενώ ο Διονύσης Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για ακρωτηριασμό της ΕΥΠ και κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση από το Κίνημα Αλλαγής. Ο Γιώργος Καμίνης έκανε ανοιχτά λόγο για «καθαρή περίπτωση εκδίωξης των μη αρεστών στη διοίκηση της ΕΥΠ» και για κυβερνητικό έλεγχο της ΕΥΠ με συνθήκες κομματοκρατίας και αδιαφάνειας. Για σχέδιο μετατροπής της ΕΥΠ σε πραγματικά κομματική υπηρεσία πληροφοριών μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Τέτοιος ομαδικός διωγμός υπαλλήλων που υπηρετούν σε μια τόσο κρίσιμη, για την εθνική ασφάλεια, υπηρεσία δεν έχει ξανασυμβεί σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, αν εξαιρέσει κανείς την τριετία 1990-1993», είπε χαρακτηριστικά.
«Ρεσάλτο της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε. στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», κατήγγειλε ο Κλέων Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25), λέγοντας ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε. στήνει και πάλι παρακράτος».
«Είναι δυνατόν να κάνετε μαγαζάκι σας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;», αναρωτήθηκε στη Βουλή και ο Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση).
Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου περιορίστηκε απλά να πει ότι «το αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες Ασφαλείας και μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να δηλώσουν και που επιθυμούν να πάνε», προσθέτοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. τούς έχει ανάγκη.