Η έναρξη του σχεδίου αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών και ενεργειών της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα και του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά και κατέστη εφικτή χάρις σε δωρεές ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.
Ως εκ τούτου, επισημαίνεται πως δεν πρόκειται να προκύψει οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο. Οι δωρεές περιλαμβάνουν χρήματα, είδος και υπηρεσίες και έγιναν αποδεκτές, αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη διαφάνεια κατά την υλοποίηση αυτού του έργου, αποσαφηνίζεται.
Το συνολικό κόστος του σχεδίου αποκατάστασης υπολογίζεται σε 430 χιλιάδες ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Το κτίριο Σεφέρη, μετά την αναδόμησή του, πρόκειται να στεγάσει τα γραφεία του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά.
Το προαναφερθέν έργο, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πιλοτικό για το υπουργείο Εξωτερικών, αφού το παράδειγμα της χρήσης δωρεών προερχομένων από ιδιωτικούς και ομογενειακούς φορείς, επιδιώκεται να αξιοποιηθεί και για περιπτώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου που χρήζουν αποκατάστασης και βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το «κτίριο Σεφέρη» παρέμενε αχρησιμοποίητο εδώ και δεκαετίες, καθώς μεγάλο τμήμα του είχε καταρρεύσει. Το 1998, αγοράσθηκε από το ελληνικό Δημόσιο και πριν από τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκε μελέτη για την ανακατασκευή του κτίσματος, αλλά οι σχετικές εργασίες δεν ξεκίνησαν τότε, δεδομένης της οικονομικής κρίσης.