Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Άμεσο σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στα πλαίσια της έκτακτης  Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα τη προσεχή Πέμπτη, εν μέσω της «παγωμένης» ατμόσφαιρας μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης με πάνω από 700 νεκρούς, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών, εξέτασαν ένα σχέδιο 10 σημείων που θα αποτελέσει τη βάση για την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτάσεις των Υπουργών εξωτερικών θα εξεταστούν στη Σύνοδο της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Αποφασίστηκε η χρηματοδοτική και υλική ενίσχυση των δυο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (Triton και Poseidon) για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών, χωρίς, βέβαια να προσδιορίζεται η αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού που θα διατεθεί.
  • Υπήρξε «πολιτική απόφαση» για μια «πολιτική και στρατιωτική» επιχείρηση που στόχο θα έχει τη καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι στη Μεσόγειο.
  • Εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που χρήζουν «πραγματικής προστασίας», χωρίς, ωστόσο να προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο.
  • Ταυτόχρονα, προωθείται από την Ευρώπη ένα μοντέλο «γρήγορων επιστροφών» των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους, με μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων επιστροφής.
  • Επίσης, βασικό μέλημα καθίσταται η εντατικοποίηση της συνεργασίας της Ε.Ε με βορειοαφρικανικές χώρες που γειτνιάζουν με τη Λιβύη, από όπου σαλπάρουν και τα περισσότερα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε πως το προαναφερθέν σχέδιο της Κομισιόν για τη μετανάστευση, θα υιοθετηθεί στις 13 Μαΐου, ήτοι αρκετές εβδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Τέλος, τόνισε πως οι ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των πολύνεκρων ναυαγίων και αποτελούν τη «νέα πραγματικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άγγελος Κούλης