Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Τσίπρας: «Είναι αδιανόητο χώρες που δεν έχουν συναινέσει να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν, τώρα, το δάκτυλο σε εμάς»

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας για την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο μεταναστευτικό τόνισε την ανάγκη σεβασμού των κοινών ευθυνών και δεσμεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και της κοινής αντιμετώπισης των δυσκολιών στο ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απόφαση, η οποία να είναι δεσμευτική για όλους και από όλους, που να αφορά την υποχρεωτική, δίκαιη κατανομή των ροών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε, ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός» ενώ σημείωσε πως η χώρα δε διεκδικεί τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη της Ε.Ε δηλώνοντας ότι «Η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ή θα τις προδώσει. Είναι αδιανόητο χώρες που δεν έχουν συναινέσει να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν, τώρα, το δάκτυλο σε εμάς».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των  θανάτων στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη εντοπισμού και πάταξης του  κυκλώματος διακίνησης που δρα στα παράλια της Τουρκίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας με την Άγκυρα. Στηρίζουμε σταθερά το σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και συμφωνήσαμε στη στήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση της κατάστασης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα, όπως και η εκεχειρία στη Συρία, θα μπορέσουν να συμβάλουν στο να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη δυνατότητα μίας στενής πολιτικής σύμπλευσης Ελλάδας – Ιταλίας στο πλαίσιο ενός  μετώπου στη Μεσόγειο που θα αντιμετωπίσει από κοινού τόσο τη μεταναστευτική όσο και την οικονομική κρίση.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA