Categories: ΚΛΠ

Ακόμα δεν έχεις πάει Βουδαπέστη; Καιρός να το προγραμματίσεις!

Αν σχεδιάζεις να περάσεις λίγο χρόνο στη Βουδαπέστη τότε την αδικείς! Αφιέρωσέ της τουλάχιστον 3 μέρες και θα ανακαλύψεις μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα πόλη (με αρκετά φιλόξενους κατοίκους), ένα urban project σε εξέλιξη που συνδυάζει υπέροχα αξιοθέατα και επιβλητικά art nouveau κτίρια μαζί με εναλλακτικές  επιλογές για διασκέδαση & fooding με άποψη. Είναι μια πόλη που θα την γυρίσεις κυρίως με τα πόδια, αλλά εάν κουραστείς οι αστικές συγκοινωνίες είναι στη διάθεσή σου: στο info point του κεντρικού σταθμού Μετρό στην πλατεία Ferenc Deak θα λυθούν όλες οι απορίες σου! Α, μια ακόμα καλή επιλογή για να γνωρίσεις γρήγορα και εύκολα τη Βουδαπέστη είναι τα hop on-hop off busses αλλά και μια κρουαζιέρα στον Δούναβη!

 Και για να ταξιδέψεις οικονομικά στη Βουδαπέστη, που είναι το πρώτο βήμα της περιπέτειας, μπορείς πλέον να επιλέξεις μια από τις τέσσερις εβδομαδιαίες low cost πτήσεις της RYANAIR! Βρες αυτή που σε εξυπηρετεί και το ταξίδι ξεκινά! https://www.ryanair.com/gr/el

Ακόμα και μόνο 2 μέρες να έχεις διαθέσιμες, πάρε την πρώτη πτήση της Ryanair και εμείς, μαζί με την @marfunky που πήγε πολύ πρόσφατα, σου βγάλαμε το κατάλληλο πρόγραμμα για να ευχαριστηθεί βόλτες στη Βουδαπέστη και να νοιώσεις το vibe της πόλης!

  • Επέλεξε να μείνεις στην Πέστη και ειδικά κοντά στο Jewish Quarter, που είναι το ανερχόμενο κομμάτι στο κέντρο της πόλης!
  • Είσαι στην Πέστη λοιπόν: να επισκεφθείς τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St.Stephen’s Basilica) και να κατέβεις την οδό Zrinyi, που θα σε βγάλει στον Δούναβη και κοντά στη γέφυρα των Αλυσίδων! Να λοιπόν που έκανες, γρήγορα, την πρώτη σου γνωριμία με το θρυλικό ποτάμι που διασχίζει την πόλη.
  • Εννοείτε ότι θα περάσεις από την Πέστη στη Βούδα μέσω της Γέφυρας των Αλυσίδων με τα λιοντάρια- φύλακες (Chain Bridge) και θ’ ανέβεις στο λόφο του Παλατιού (Buda Castle).  Μπορείς να φθάσεις στην κορυφή με τα πόδια, αλλά εγώ προτίμησα το γραφικό τελεφερίκ Siklo (είναι λίγο ακριβό αλλά αξίζει).

 Έφθασε επάνω? Δες λοιπόν το Παλάτι, προχώρησε μετά μέχρι το Fisherman Bastion και θαύμασε την επιβλητική εκκλησία Matthias, η διαδρομή είναι υπέροχη και δεν θα σταματήσεις να φωτογραφίζεις τη θέα της Πέστης, μια που πλέον θα είσαι στην απέναντι πλευρά (στη Βούδα!) Και εάν κουραστείς, κάνε στάση σε κάποιο καφέ ή τοπικό εστιατόριο και πάρε δυνάμεις!

  • Γύρισες στην Πέστη τώρα, κάνε λοιπόν μια βόλτα μέχρι τη πλατεία Vorosmarty και κατέβα την οδό Vaci, είναι το εμπορικό κομμάτι του κέντρου. Εδώ θα ψωνίσεις αναμνηστικά, αν και εγώ , τελικά, επέλεξα και συστήνω marzipan από το Szamos και ροζέ κρασιά της ποικιλίας Villany
  • Το σύμβολο της πόλης, το επιβλητικό κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Μην περιμένεις όμως στην ουρά για να το δεις, θαύμασε το εξωτερικά από την πλευρά του Δούναβη και επέλεξε να συνδυάσεις μετά μια βόλτα στην Πλατεία Ηρώων μαζί με το Μουσείο Καλών Τεχνών που βρίσκεται εκεί κοντά. Η συλλογή του είναι τεράστια και αξίζει!
  • Πέρασε να δεις την Εβραϊκή Συναγωγή στην οδό Dohany, είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης! Είναι επισκέψιμη μόνο με προγραμματισμένη ξενάγηση, εγώ δυστυχώς την είδα μόνο απέξω . Αν έχεις όμως χρόνο, πήγαινε καλύτερα στη Μεγάλη Αγορά της Βουδαπέστης (Central Market Hall) γιατί είναι μια εμπειρία: στο ισόγειο ολόφρεσκα φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά και άλλα τοπικά εδέσματα ενώ στο πρώτο όροφο θα ζαλιστείς από τα σουβενίρ!
  • Νομίζω ότι φθάνει πλέον με το sightseeing, καιρός για μια στάση για γλυκό και καφέ σε ένα από τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της πόλης! Με την παρέα μου πήγαμε στο ιστορικό Gerbeaud (Ζερμπώ) και στο Café Central, απλά φανταστικά! Όμως πήγαμε και σε πιο εναλλακτικά καφέ, όπως το My little Melbourne και το PRINTA, που ουσιαστικά είναι concept store.

Και τώρα φαγητό: αξίζει να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις σε εστιατόρια όπως το συμπαθέστατο Spinoza και το Csiga Bistro, το MAK Bistro (για πιο πειραγμένες προτάσεις), το Halkakas, που ειδικεύεται στα ψάρια γλυκού νερού, αλλά και τα εναλλακτικά (και πάντα γεμάτα από νεαρόκοσμο) ANKERT και FAT MAMA. Οι επιλογές είναι πολλές και σε διεθνή κουζίνα, όπου ξεχωρίζω το μοντέρνο εβραϊκό Macesz Bistro αλλά και το κλασσικό Carmel, που βρίσκονται στην πιο δημοφιλή γειτονιά του κέντρου (Jewish District).

TIP: θες να φας? Βρες το μαγαζί που σου αρέσει και κάνε προκράτηση!!

  • Και ήρθε η ώρα να γνωρίσεις την hip πλευρά της πόλης (μείνε στη Πέστη λοιπόν!). Σημείωσε τους δρόμους που πρέπει να περπατήσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:

Kiraly utca (utca λέγεται η οδός στα Ουγγρικά), Kazinczy utca, Madach Imre utca, Dob utca, Akacfa utca, Raday utca, είναι οι κεντρικοί δρόμοι του Jewish District που θα βρεις τριγύρω πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, ruin bars, bargardens που πρέπει να επισκεφθείς!! Πήγαινε στο Telep και στο Kozpont, μπες στη στοά-πεζόδρομο Gozdu Udvar που είναι γεμάτη από μπαράκια και στέκια για γρήγορο φαγητό, πήγαινε να δεις τα μοναδικά ruin bars της περιοχής όπως το ορόσημο Szimpla Kert, το Instant, το Fogashaz, το artistic Mazel Tov, το Csendes Café και τόσα άλλα!

 Η Βουδαπέστη είναι μια πόλη που έχει πολλά να ανακαλύψεις αλλά,  πριν φύγεις, σιγουρέψου ότι έχεις πιει αρκετά Frocss spritzers (ροζέ, κυρίως, κρασί με σόδα, το fizzy cocktail που αγαπούν), ώστε να σου μείνει αλησμόνητη και να θες να ξαναπάς!

Καλό ταξίδι!

 

 

minimatik

Share
Published by
minimatik