Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακέφαλο άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού βρέθηκε στον χώρο της αρχαίας πόλης Λύττου

Το στίγμα των έως σήμερα ευρημάτων από τον ανασκαφικό χώρο της αρχαίας πόλης Λύκτου ή Λύττου, έδωσε ένας εκ των τριών διευθυντών της έρευνας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο καθηγητής Άγγελος Χανιώτης, από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δίνοντας έμφαση στα αισιόδοξα μηνύματα που “εκπέμπει” ο χώρος για συνεχή κατοίκηση από την προ Ομηρική εποχή.

Ένα ακέφαλο άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού και η τοιχοποιία κτίσματος που διατηρείται σε ύψος δύο μέτρων, αλλά και το γεγονός ότι αυτά τα ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε μόλις ένα στρέμμα από τα 1000 του “πυκνού αρχαιολογικού χώρου” με τους ναούς και τα δημόσια κτίρια, αυξάνουν κατακόρυφα τις προοπτικές για σημαντικές αποκαλύψεις μελλοντικά για τη Λύττο, που μαζί με την Κνωσσό και τη Γόρτυνα, συγκαταλέγεται στις 3 πιο σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές στην Κρήτη, με τον πληθυσμό στην ακμή της να υπερβαίνει τις 10.000. 

Η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα της πρώτης ανασκαφικής περιόδου που διήρκησε 3,5 εβδομάδες με την αρχαιολογική σκαπάνη να επανεκκινεί και πάλι το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο 5 ετούς προγράμματος εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

Ο κ Χανιώτης, ο οποίος μαζί με την έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη και τον καθηγητής Αντώνη Κοτσώνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει την ευθύνη της ανασκαφής, υπογράμμισε την αξία η Κρήτη να “κοιτάξει” το παρελθόν της ευρύτερα και όχι μόνο αυτό που σχετίζεται με τη μινωική αρχαιολογία.

Στον χώρο της Λύττου με τις δύο ακροπόλεις και το νεκροταφείο στις πλαγιές, “αναζητείται” και ένα θέατρο είπε ο καθηγητής, για το οποίο υπάρχουν υποψίες βασισμένες σε μαρτυρίες προηγούμενων ετών.

Ο καθηγητής μίλησε για τη σπουδαιότητα του κέντρου της Λύττου, τα εξαιρετικά διατηρημένα κτίρια που θα αρχίζουν να αποκαλύπτονται, το γεγονός ότι η περιοχή υπήρξε  Νο 1 εξαγωγέας κρασιού κατά τη Ρωμαική Περίοδο, τη μνημειώδη πρόσοψη ύψους 2,5 μέτρων κτιρίου με τέσσερα δωμάτια και τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο που έφερε στο φως η σκαπάνη, καθώς και την παλαιοχριστιανική Βασιλική.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA