Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το κείμενο με το οποίο η Γερμανία ζητάει Grexit

Αυτό είναι το κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία το δεύτερο σενάριο προβλέπει την έξοδο («time-out») της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε έτη.

Τα βασικά σημεία του γερμανικού εγγράφου:

  • Οι ελληνικές προτάσεις είναι ελλιπείς σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να εκσυγχρονίσουν την χώρα, θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.
  • Δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του δημοσίου τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον τραπεζικό τομέα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  • Οι παραπάνω ελλείψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέτο, τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο από τον μηχανισμό του ESM. Τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα είναι τα εξής δύο:
  1. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της γρήγορα και σημαντικά, με την πλήρη στήριξη από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι βελτιώσεις θα πρέπει να διαμορφώνουν εκ νέου ένα κλίμα εμπιστοσύνης, την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Στόχος των παραπάνω είναι η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  2. Αν δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η εφαρμογή του προγράμματος, θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, με αντικείμενο την έξοδο («time-out») της Ελλάδας για την Ευρωζώνη για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών, με πιθανή την ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η λύση της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ θα συνοδευτεί με στήριξη της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και του ελληνικού λαού. Πρόκειται για βοήθεια τόσο τεχνικής φύσεως, όσο και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το παραπάνω σενάριο προβλέπει μέτρα για την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης.
Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος