Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Αυτοί μας επιτέθηκαν» είπε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ένας από τους Αιγύπτιους ψαράδες

«Τους αναγνωρίζω χωρίς επιφύλαξη» είπε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ένας από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες που δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους, τον Ιούνιο του 2012, από ομάδα μελών της οργάνωσης, δείχνοντας τους κατηγορούμενους και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, που ξεκίνησε σήμερα να καταθέτει για την επίθεση που δέχθηκαν, δείχνοντας με το δάχτυλο, αναγνώρισε τους Αναστάσιο Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ως μέλη της ομάδας των δραστών που τους επιτέθηκαν με ξύλα και σίδερα.

Πρόκειται για τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους γα την άγρια επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, που βρίσκονταν σήμερα στο εδώλιο με εντολή δικαστηρίου, ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Αγριογιάννης, δεν ήταν παρών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του.

Η αναγνώριση των κατηγορουμένων από τον μάρτυρα ξεσήκωσε την υπεράσπιση, η οποία απάντησε με ενστάσεις για την διαδικασία που τηρήθηκε, έως την στιγμή που ο Αιγύπτιος ψαράς έδειξε με απόλυτη σιγουριά τους τέσσερις.

Τον χορό των ενστάσεων άνοιξε ο συνήγορος του Αναστάσιου Πανταζή, πηρυνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, κατά την δικογραφία, ο οποίος είπε πως ο μάρτυρας κλήθηκε να αναγνωρίσει, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής περιγραφή των δραστών. Μάλιστα, ο συνήγορος επέπληξε τον αναπληρωτή εισαγγελέα για τον τρόπο που ρώτησε, ενώ ανέφερε πως ο μάρτυρας «έχει έτοιμες απαντήσεις».

Στήριξη στις ενστάσεις δήλωσε και ο συνήγορος του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, θεωρώντας πως ούτε τώρα, αλλά ούτε και κατά την προδικασία «δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα».

Οι αιτιάσεις της υπεράσπισης δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, το οποίο με αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, απέρριψε τις ενστάσεις.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας περιέγραψε όλα όσα έγιναν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε ξύπνησε από βίαια χτυπήματα από καδρόνια στην πόρτα και σε ένα παράθυρο του σπιτιού που έμενε ο ίδιος, τα αδέλφια του και ο φίλος τους, Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά πως εκείνη την στιγμή σκέφτηκε «ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε να μας σκοτώσει» γιατί είχε ακούσει πως «Η Χρυσή Αυγή χτυπάει ξένους, Πακιστανούς, στην Καλλιθέα, στην Ομόνοια».

Την στιγμή που ο μάρτυρας ανέφερε ότι σκέφτηκε πως «η Χρυσή Αυγή ήρθε να μας σκοτώσει» ακούστηκαν δυνατά γέλια πολλών, από την πλευρά του ακροατηρίου που κάθονται οι φίλοι και ομοϊδεάτες των κατηγορουμένων, προκαλώντας «έκρηξη» της προέδρου.

Η κ. Λεπενιώτη, φωνάζοντας, τους είπε ότι δεν θα ανεχθεί κανένα γέλιο, απειλώντας πως την επόμενη φορά θα αποβάλει, είτε όποιον γελάει, είτε και ολόκληρο το ακροατήριο.

Ο μάρτυρας συνέχισε, λέγοντας πως άνοιξε το παράθυρό του και είδε περίπου δέκα άτομα, νεαρά, πλην ενός, μαυροντυμένα, με κοντά μαλλιά, ενώ, όπως ανέφερε λίγο αργότερα, ανάμεσά τους του φάνηκε πως είδε και μία κοπέλα. Είπε επίσης πως άρχισε να τους πετά ό,τι έβρισκε και ότι κάποια στιγμή οι δράστες έσπασαν το παράθυρο της κεντρικής πόρτας και πέταξαν μέσα στο σπίτι έναν πυροσβεστήρα. «Το χωλ γέμισε με καπνό», είπε.

Αναφερόμενος στο φίλο τους που δέχθηκε άγρια επίθεση από τους δράστες ενώ κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού τους, ο μάρτυρας περιέγραψε μεταξύ άλλων, πως τον βρήκαν γεμάτο αίματα στο κεφάλι και στα ρούχα και πως «τα μάτια του είχαν γίνει άσπρα, μόνο το λευκό φαινόταν».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης, πως μερικές ώρες μετά την επίθεση, όταν βρέθηκε στο Τμήμα Κερατσινίου, είχε αναγνωρίσει τους πέντε δράστες, όταν τους είδε μετά την σύλληψή τους από την Αστυνομία.

POPAGANDA