Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι μια σημαντική απειλή για τον Τραμπ

Όταν ο Ρικ Γκέιτς υπέγραψε συμφωνία παραδοχής της ενοχής του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ τον προηγούμενο μήνα και γλίτωσε από την επιβολή ποινής φυλάκισης δεκαετιών, ενώ εξασφάλισε την επιλογή να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν, σχολιάζει το “Politico.”

Το κεντρικό ερώτημα εντοπίζεται στο τι ακριβώς πρόσφερε ο 45χρονος Γκέιτς, πρώην σημαντικό στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ως αντάλλαγμα στον ειδικό ανακριτή. Παρά το γεγονός, ότι ο Γκέιτς θα «δώσει πλήρως» τον στενό συνεργάτη του και πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, δεν έχει διαφωτιστεί το ενδεχόμενο οι αποκαλύψεις του Γκέιτς, να εξελιχθούν σε άμεση απειλή κατά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Το παραπάνω συμπέρασμα αποδίδεται σε αρκετούς δικηγόρους που έχουν εμπλοκή στην έρευνα για την Ρωσία, που διενεργεί ο ειδικός ανακριτής, αλλά και σε περισσότερους από 15 εν ενεργεία, αλλά και πρώην συνεργάτες του Τραμπ, που έχουν δώσει συνέντευξη στο “Politico.” Το μέγεθος της απειλής που αντιπροσωπεύει ο Γκέιτς για τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για τον στενό κύκλο των ανθρώπων του παραμένει αδιευκρίνιστο, όπως επίσης και η ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει η κατάθεσή του και η γενικότερη συνεργασία του με τον Μάλερ.

Ο Γκέιτς φοράει τώρα συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού σήματος θέσης (GPS) στον αστράγαλο του, ενώ το 2016 φορούσε στο πέτο του μία ειδική συσκευή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την εύκολη πρόσβασή του στις εγκαταστάσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και στον Πύργο Τραμπ. «Έχει δει τα πάντα», δήλωσε ένας σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων, που συνεργάστηκε με τον Γκέιτς την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Γκέιτς έναν «από τους πέντε πιο σημαντικούς ανθρώπους» του εσωτερικού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ προεκλογικά, από τον οποίο ο Μάλερ μπορεί να λάβει σημαντικές πληροφορίες.

Ένα δικηγόρος υπεράσπισης στην υπόθεση δήλωσε ότι συμφωνία παραδοχής της ενοχής του Γκέιτς προκάλεσε έναν προφανή συναγερμό στους ανθρώπους του Τραμπ.

Ο Μάναφορτ είχε μία μεγαλύτερη δημόσια εικόνα από τον Γκέιτς, την περίοδο που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά ο Γκέιτς είχε περισσότερο χρόνο με τον εσωτερικό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, προεκλογικά. Ο Μάναφορτ αποχώρησε από την προεκλογική εκστρατεία στα μέσα Αυγούστου του 2016, υπό την πίεση της σκανδαλολογίας και της διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Ο Γκέιτς, που ήταν το δεξί του χέρι, παρέμεινε όχι μόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, βοήθησε τόσο στην τελετή ανάληψης της προεδρικής εξουσίας, αλλά και στο πρώτο στάδιο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον Τραμπ.

Στην προοπτική υλοποίησης του χειρότερου σεναρίου για τον πρόεδρο Τραμπ, ο Γκέιτς δεν έχει καμία υποχρέωση να παραμείνει πιστός και να μην αποκαλύψει όλα όσα ξέρει. Ο ίδιος, δεν ανήκει στην οικογένεια του Τραμπ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ή ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Γκέιτς, δεν ανήκει επίσης, στον κύκλο των ανθρώπων που πίστευαν πραγματικά στον Τραμπ, όπως, ο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι ή ο Μπραντ Παρσκέιλ. “Ας είμαστε ειλικρινείς, ο Τραμπ Τζούνιορ δεν προδίδει τον πατέρα του. Η περίπτωση του Γκέιτς, είναι διαφορετική,” δήλωσε ο Πολ Ροζενζουέιγκ, δικηγόρος που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων στην υπόθεση.

Ο σοβαρός ρόλος που είχε ο Γκέιτς στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σε συνδυασμό με τους δεσμούς που διατηρούσε ο Μάναφορτ με ολιγάρχες από την Ρωσία και την Ουκρανία, θεωρείται πιθανό ότι θα δώσει στον ειδικό ανακριτή μία πλήρη εικόνα, για το αν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Παράλληλα, η στενή επικοινωνία που διατηρούσε ο Γκέιτς με τον πρόεδρο Τραμπ στις αρχές του 2017 τον καθιστά ενήμερο για το περιεχόμενο συζητήσεων που μπορεί να ενδιαφέρουν τον Μάλερ. Μεταξύ αυτών και οι συζητήσεις γύρω από την απόλυση του πρώην διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Τζον Ντόουντ, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τήρησε αποστάσεις για την συμφωνία του Γκέιτς με τον Μάλερ. «Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Δεν ανησυχώ», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο ίδιος, στο “Politico” πριν από την αποχώρησή του, από τον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη μεριά, δικηγόρος της υπεράσπισης που ασχολείται με την υπόθεση, δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ και οι σύμβουλοί του, ανησυχούν πραγματικά για το ενδεχόμενο, η συνεργασία του Γκέιτς με τον ειδικό ανακριτή να κλονίσει ουσιαστικά την στάση άμυνας που έχει τηρήσει ο Μάναφορτ, αναγκάζοντάς τον να στραφεί κατά του Τραμπ, αλλά κι άλλων υψηλόβαθμων συμβούλων του, όπως, ο Κούσνερ.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε πρόσφατα ότι ο Μάναφορτ βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην φυλακή.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου κατανοούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μάλερ θα ρωτήσει τον Γκέιτς όχι μόνο για τον Μάναφορτ, αλλά και για τις σχέσεις που είχε με τον Τραμπ, τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του. «Ανησυχούν πολύ για το ενδεχόμενο αυτό. Είναι κάτι, για το οποίο πραγματικά ανησυχούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος δικηγόρος.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για την Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών που υποστήριξαν την συνέχιση της έρευνας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις στην έρευνα Μάλερ θα πρέπει να συνεκτιμούνται με την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και για τις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να δρομολογήσουν στην διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Γιώργος Τσίγκος