Με δύο παγκόσμια ρεκόρ, από τη Λίλι Κινγκ στα 50μ. πρόσθιο και από την ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική γυναικών, «έπεσε» απόψε στη Βουδαπέστη η αυλαία του 17ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου. Η τελευταία ημέρα των αγωνισμάτων κολύμβησης περιλάμβανε επίσης το ταχύτερο γυναικείο 50άρι ελεύθερο της ιστορίας (έστω κι αν η Σιέστρεμ δεν κατάφερε να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε χθες), έναν πολύ μεγάλο χρόνο από τον Τσέις Κάλιζ στα 400μ. μικτή, το «κύκνειο άσμα» του Καμίλ Λακούρ με ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο και φυσικά την αποθέωση για την Κατίνκα Χόζου, μετά την εύκολη νίκη της στα 400μ. μικτή ατομική.
Η Λίλι Κινγκ ήταν το πρόσωπο της ημέρας, καθώς είχε συμμετοχή και στα δύο παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν και ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τέσσερα χρυσά μετάλλια και ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ! Μετά τα 100μ. πρόσθιο, η Αμερικανίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης κυριάρχησε και στο 50άρι, παρά την προσπάθεια της Γιούλια Εφίμοβα να την κυνηγήσει ως το τέλος. Η 20χρονη Κινγκ τερμάτισε σε 29.40 και κατέρριψε το 29.48 που κρατούσε η Λιθουανή Ρούτα Μεϊλουτίτε από την αντίστοιχη διοργάνωση της Βαρκελόνης, στις 3 Αυγούστου 2013, ενώ η Ρωσίδα ήταν δεύτερη με 29.57. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα η Κινγκ, μαζί με τις Κάθλιν Μπέικερ, Κέλσι Ουόρελ και Σιμόν Μάνιουελ, πρώτευσαν στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική με 3:51.55, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το 3:52.05 που είχαν οι ΗΠΑ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στις 4 Αυγούστου 2012.
Ο τελικός της ημέρας, πάντως, ήταν τα 50μ. ελεύθερο των γυναικών, η ταχύτερη κούρσα στην ιστορία της κολύμβησης. Η Σάρα Σιέστρεμ, μετά το 23.67 του χθεσινού ημιτελικού, κολύμπησε και πάλι πιο γρήγορα από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ και με 23.69 πήρε έναν τίτλο που έλειπε από την πλούσια συλλογή της. Η Ρανόμι Κρομοβιτζόγιο και η Σιμόν Μάνιουελ «κατέβηκαν» αμφότερες τα 24΄΄, τερματίζοντας σε 23.85 και 23.97 αντίστοιχα, ενώ η Περνίλε Μπλούμε από τη Δανία ήταν τέταρτη με 24.00. Ηταν δηλαδή ταχύτερη από την περσινή κούρσα της στο Ρίο, που της χάρισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά δεν κατάφερε καν να ανέβει στο βάθρο!
Ο Τσέις Κάλιζ έκανε «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων στις μικτές, καθώς μετά τα 200μ. επικράτησε σήμερα και στα 400μ. και μάλιστα με εντυπωσιακή επίδοση. Ο 23χρονος Αμερικανός έκανε χρόνο 4:05.95 και κατέρριψε το παλαιότερο ρεκόρ αγώνων, το οποίο κρατούσε ο Μάικλ Φελπς με 4:06.22 από τη διοργάνωση της Μελβούρνης, το 2007. Δεύτερος, όπως και πριν δύο χρόνια στο Καζάν, ήταν ο Ούγγρος Νταβίντ Βεράζτο και τρίτος ο Ιάπωνας κάτοχος του τίτλου Νταϊγια Σέτο, ενώ απογοήτευσε ο συμπατριώτης του και Ολυμπιονίκη του Ρίο, Κοσούκε Χαγκίνο, που έμεινε έκτος.
Η Κατίνκα Χόζου χάρισε στους συμπατριώτες της μία καλή κούρσα στα 400μ. μικτή και δεν είχε βεβαίως κανένα πρόβλημα να κερδίσει, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ αγώνων με 4:29.33. Η “Iron Lady” έφτασε πλέον τους τέσσερις παγκόσμιους τίτλους σε αυτό το αγώνισμα και μοιράζεται το σχετικό ρεκόρ με τη Σιέστρεμ, που έχει τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ. πεταλούδα. Τη δεύτερη θέση πήρε η Ισπανίδα Μιρέια Μπελμόντε, κατακτώντας το τρίτο της μετάλλιο στη Βουδαπέστη, και την τρίτη η Σίντνεϊ Πίκρεμ από τον Καναδά.
Την απόλυτη κυριαρχία του στα 1.500μ. ελεύθερο επιβεβαίωσε ο Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο με 14:35.85. Ο Ιταλός παραμένει αήττητος σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2014 κι έπειτα, μετρώντας ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, δύο παγκόσμιους και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο Ουκρανός Μιχάιλο Ρόμαντσουκ ήταν η έκπληξη του αγωνίσματος, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, πολύ μπροστά από τον Αυστραλό Μακ Χόρτον.
Με ιδανικό τρόπο είπε «αντίο» στις πισίνες ο Καμίλ Λακούρ, καθώς κατέκτησε για τρίτη συνεχή διοργάνωση το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο. Ο 32χρονος Γάλλος πρώτευσε με 24.35 και χάρισε στη χώρα του το μοναδικό της χρυσό μετάλλιο στα αγωνίσματα κολύμβησης στη Βουδαπέστη. Το βάθρο συμπληρώθηκε από ακόμη δύο… τριαντάρηδες, τον Ιάπωνα Τζούνια Κόγκα και τον Αμερικανό Ματ Γκρίβερς.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τα 4Χ100μ. μικτή ομαδική των ανδρών, όπου οι ΗΠΑ πήραν ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο με 3:27.91, ακολουθούμενες από τη Μεγάλη Βρετανία (ελέω… Πίτι) και τη Ρωσία. Ο Κάλεμπ Ντρέσελ «καθάρισε» τον τελικό στο 100άρι της πεταλούδας και έφτασε τα επτά χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση, της οποίας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πρώτη θέση στις επτά από τις οκτώ «σκυταλοδρομίες» του προγράμματος, χάνοντας μόνο τα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών από τη Μεγάλη Βρετανία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)