Στις 10 Φεβρουαρίου, η Διάδοχος του σουηδικού θρόνου Πριγκίπισσα Βικτώρια βράβευσε τους νικητές του πρώτου Βραβείου Παγκόσμιας Αλλαγής, ενός ετήσιου διαγωνισμού καινοτομίας με στόχο την “κυκλική οικονομία” στο χώρο της μόδας που πραγματοποίησε για πρώτη φορά το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Η&Μ Conscious Foundation. Τις περισσότερες ψήφους μαζί με το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ έλαβε η φιλανδική ομάδα που παρουσίασε την πρωτοβουλία Αξιοποίηση απορριμμάτων βαμβακιού: μετατροπή σε νέο ύφασμα. Με στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια “κυκλική” βιομηχανία της μόδας (circular fashion), το Ίδρυμα παρουσιάζει το Global Change Award Network (Δίκτυο του Βραβείου Παγκόσμιας Αλλαγής), μια ανοικτή βάση δεδομένων για καινοτομίες.
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 7 Φεβρουαρίου, και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας: Michael Hummel, Φιλανδία (31% των ψήφων)
Επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας: Akshay Sethi, ΗΠΑ (22% των ψήφων)
Επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας: Enrica Arena, Ιταλία. (15% των ψήφων)
Υπεύθυνος καινοτομίας: Tjeerd Veenhoven, Ολλανδία (14% των ψήφων)
“Αυτό το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε την τεχνολογία μας, φέρνοντάς την πιο κοντά σε ένα βιομηχανικά βιώσιμο επίπεδο. Πλέον θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω εξέλιξη των τεχνικών λεπτομερειών, και ειδικά στην ανάκτηση της διαλυτικής ουσίας, ώστε να εξασφαλίσουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη περιβαλλοντική συμβατότητα της διαδικασίας μας”, δήλωσε ο Michael Hummel, εκπρόσωπος της φιλανδικής ομάδας που παρουσίασε την πρόταση “Αξιοποίηση απορριμμάτων βαμβακιού: μετατροπή σε νέο ύφασμα”.
Αντλώντας έμπνευση από την ανταπόκριση στην παγκόσμια κοινότητα της καινοτομίας, αλλά και για να διαδώσει την επίδραση τέτοιων πρωτοβουλιών πέρα από τους πέντε νικητές, το Ίδρυμα εγκαινιάζει σήμερα το Δίκτυο του Βραβείου Παγκόσμιας Αλλαγής, ένα δημόσιο ψηφιακό χώρο όπου μπορούν να αναπτυχθούν ομάδες και ιδέες.
“Όταν έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, είχαμε συγκεντρώσει χιλιάδες εκπληκτικές ιδέες. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Δίκτυο του Βραβείου Παγκόσμιας Αλλαγής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα χώρο ταιριάσματος ιδεών, όπου οι ομάδες καινοτομίας μπορούν να παρουσιάζουν τις ιδέες τους, να ενημερώνονται για τα σχόλια των ενδιαφερομένων, να πραγματοποιούν επαφές και, ενδεχομένως, οι επενδυτές να εντοπίζουν την επόμενη σπουδαία τους επένδυση. Μια ψηφιακή κοιτίδα καινοτόμων ιδεών,” λέει ο Karl-Johan Persson, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος H&M Conscious Foundation και CEO της H&M.
Η τελετή βράβευσης στις 10 Φεβρουαρίου σηματοδότησε την έναρξη ενός ετήσιου προγράμματος επιτάχυνσης της καινοτομίας, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα H&M Conscious Foundation, την εταιρεία Accenture και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΚΤΗ της Στοκχόλμης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους νικητές να αναπτύξουν τις ιδέες τους εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: την κυκλική οικονομία, την καινοτομία και τη σύνδεση με τη βιομηχανία της μόδας.
“Το επίπεδο καινοτομίας που είδαμε στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας πραγματικά μας εμπνέει, και στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη στρατηγικη επιχειρηματική ανάπτυξη των πέντε νικητών του Βραβείου Παγκόσμιας Αλλαγής, καθοδηγώντας τους μέσω του Προγράμματος Επιτάχυνσης της Καινοτομίας, έτσι ώστε να εξελίξουν περαιτέρω τις ιδέες τους”, λέει η Jennie Perzon, Επικεφαλής Προγράμματος Στρατηγικής της εταιρείας Accenture.
“Η συμμετοχή του KTH στο Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής είναι άμεση προτεραιότητα αλλά και προνόμιο, καθώς αντιμετωπίζουμε τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η υποστήριξη της προσπάθειας αυτής και η συμμετοχή μας στην επιδίωξη ενός καλύτερου μέλλοντος είναι ο προφανής δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το KTH. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι κηρύσσουμε την έναρξη του προγράμματος επιτάχυνσης και θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους πέντε νικητές”, δήλωσε η Lisa Ericsson, Επικεφαλής του Τομέα Καινοτομίας του KTH.