Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA) είναι ο πιο καινοτόμος δημόσιος ερευνητικός φορέας στον κόσμο, παράγοντας πρωτοποριακού επιπέδου έρευνας σε διάφορα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πληροφοριών. Η σχετική παγκόσμια κατάταξη που παρουσίασε ο οργανισμός Thomson Reuters, περιλαμβάνει ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς που χρηματοδοτούν την έρευνά τους με δημόσιους πόρους.
Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι εξής φορείς κατά σειρά (σε παρένθεση η βαθμολογία τους):
1. Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών – Γαλλία (206)
2. Εταιρεία Φραουνχόφερ – Γερμανία (202)
3. Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας-JST – (201)
4. Υπουργείο Υγείας ΗΠΑ (193)
5. Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) – Γαλλία (189)
6. Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ν.Κορέας (183)
7. Εθνικό Ινστιτούτο Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Ιαπωνία (182)
8. Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ (179)
9. Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας – Σιγκαπούρη (175)
10. Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) – Γαλλία (175)
Στη λίστα με τους 25 πρώτους φορείς, προηγούνται οι ΗΠΑ με έξι φορείς και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιαπωνία από τέσσερις και η Γερμανία με τρεις. Συνολικά υπάρχουν εννέα δημόσιοι ερευνητικοι οργανισμοί της Ευρώπης στο διεθνές Top 25, έναντι οκτώ της Ασίας. Στους 25 πρώτους περιλαμβάνονται ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν αδρά διάφορες έρευνες.
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η δημόσια επιστημονική και τεχνολογική έρευνα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο παγκοσμίως, ιδίως σε τομείς όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει ή δεν μπορεί να επενδύσει. Δημόσιοι φορείς διέσπασαν το άτομο, έστειλαν άνθρωπο στο φεγγάρι, εφηύραν το Ίντερνετ, αποκωδικοποίησαν το ανθρώπινο γονιδίωμα και συνεχίζουν το πρωτοποριακό έργο τους, ανοίγοντας συνεχώς νέα πεδία.