Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία:«Μαζική επιτάχυνση» των εμβολιασμών κατά της Covid-19 από τον Απρίλιο»

Τα πρώτα δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Αυστρία, που έχουν τεθεί ως στόχος, θα επιτευχθούν έως τις αρχές Απριλίου, με περίπου 1,25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις Biontech / Pfizer και Moderna, όπως επίσης 740.000 δόσεις από την AstraZeneca, από την οποία η πρώτη παράδοση στη χώρα θα φτάσει αύριο, Παρασκευή, ενώ αναμένεται μία «μαζική επιτάχυνση» των εμβολιασμών κατά της Covid-19 το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και την αντίστοιχη απόφαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, το τροποποιημένο σχέδιο εμβολιασμού θα καταστεί δεσμευτικό για τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και ως εκ τούτου αναμένεται ότι ένα εκατομμύριο πολίτες στην Αυστρία θα έχουν λάβει το εμβόλιο έως το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου, και, επομένως, πλήρη προστασία.

Επιπλέον, σε περίπτωση έγκρισής τους, ο υπουργός Υγείας υπολογίζει, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα υπάρξουν οι πρώτες παραδόσεις από την Johnson & Johnson και την CureVac και πιθανώς από τη Novavax με συνολικά άλλες 1,2 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τις επιλογές δράσης αποφάσισε στο πλαίσιο του προγράμματος προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιπλέον αγορά 2,9 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Moderna, 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων από τη Valneva και 1,9 εκατομμυρίων δόσεων από τη Novavax.

Με εμβόλια της Biontech/Pfizer όπως και της Moderna έχουν ήδη εμβολιαστεί προσωπικό και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας, όπως επίσης εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας κατηγορίας 1 και άτομα άνω των 80 ετών.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρξουν επίσης περισσότεροι εμβολιασμοί για ασθενείς υψηλού κινδύνου, και, ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα χορηγηθεί το εμβόλιο από την AstraZeneca στους εκτεθειμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, στους μετακινούμενους εργαζόμενους και στα άτομα με αναπηρίες, καθώς και στους συνοδούς τους.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού ξεκινά στα μέσα Μαρτίου, όταν θα είναι η σειρά για ηλικίες 65 έως 79 ετών, για τους οποίους προορίζονται εμβόλια από την Biontech/Pfizer καθώς και από τη Moderna, ενώ, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις κατηγορίες τρία και τέσσερα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικού φροντίδας επί 24ωρης βάσης και υπευθύνων για έγκυες γυναίκες, θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca που προορίζεται για ηλικίες μέχρι 65 ετών.

Από τα τέλη Μαρτίου, θα εμβολιάζονται, επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, το προσωπικό σε σχολεία, νηπιαγωγεία, εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας, στο ποινικό σύστημα, στην αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ, από τη σημερινή προοπτική, προγραμματίζεται για τα μέσα του δεύτερου τριμήνου ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού, με προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία και τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες, Τετάρτη, στις 18.00 τοπική ώρα, συνολικά 194.287 άνθρωποι ή το 2,18% του πληθυσμού στην Αυστρία (8,9 εκατομμύρια κάτοικοι) είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού — η οποία καταχωρήθηκε στο Ηλεκτρονικό Αρχείο Εμβολιασμού– ενώ η δεύτερη δόση εμβολίου χορηγήθηκε ήδη σε 28.233 άτομα.

Ως εκ τούτου, το σύνολο των εμβολιασμών στη χώρα ανέρχεται σε 222.520, που σημαίνει ότι, όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού, η Αυστρία βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά πίσω από τις γειτονικές της χώρες — και υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές στα εννέα ομόσπονδα κρατίδιά της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA