Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βιέννη εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού δεξιάς-ακροδεξιάς, για να καταγγείλουν την περιστολή των κοινωνικών δαπανών καθώς και το γεγονός ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχουν μετατραπεί σε «κοινοτοπία», διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές θέλουν να γίνει ξανά αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην καγκελαρία εβδομαδιαίο ραντεβού, να ξαναρχίσουν οι «διαδηλώσεις της Πέμπτης», που πραγματοποιούνταν το 2000 εναντίον της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), που προκάλεσε τότε κύμα αγανάκτησης εντός και εκτός Αυστρίας.
Σύμφωνα με τους οργανωτές της, 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε αυτή τη συγκέντρωση. Το σύνθημα «αντίσταση» ακούστηκε επανειλημμένα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ιδεολόγος του FPÖ, πρωταγωνιστής σε πολλές αμφιλεγόμενες κινήσεις αφότου εισήλθε στην κυβέρνηση, προσέλκυσε τα σφοδρότερα φραστικά πυρά: αυτόν είχαν στόχο τα περισσότερα συνθήματα των διαδηλωτών.
«Δεν σέβεται τίποτα, απειλεί τη δημοκρατία», έκρινε ο Λέο Άρτνερ, εκπαιδευτικός, 32 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο 49χρονος Κικλ, ο οποίος προχωρά στη σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Αυστρίας, πυροδότησε πολλές πολεμικές τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατηγορήθηκε πως προσπαθεί να επιβάλλει τον έλεγχό του στον Τύπο, όταν αποκαλύφθηκε πως έχουν δοθεί εντολές να περιοριστεί η συνεργασία της αστυνομίας με τα ΜΜΕ τα οποία τηρούν «επικριτική» στάση έναντι της κυβέρνησης.
Στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε ξανά έξαψη στον Τύπο δίνοντας στη δημοσιότητα την αλληλογραφία της κυβέρνησης με έναν δημοσιογράφο-ερευνητή χωρίς τη συγκατάθεση του τελευταίου.
Ο Κικλ είναι ένας από τους έξι υπουργούς του FPÖ στην κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2017 υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κακή ταινία, κάθε μέρα αναρωτιόμαστε τι άλλο θα γίνει», τόνισε η Μαρί, 22 ετών, καταγγέλλοντας, όπως και άλλοι διαδηλωτές, πως έχουν μετατραπεί σε «κοινοτοπία» οι δηλώσεις ξενοφοβίας και μίσους.