Νέα νομοθεσία τέθηκε σήμερα σε ισχύ στην Αυστραλία, η οποία έχει στόχο να εμποδίζει τους παιδεραστές που έχουν καταδικαστεί εκεί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε μέρη στα οποία μπορεί να “ξανακυλήσουν”, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με την Καμπέρα, να προστατευτούν καλύτερα τα παιδιά.
Βάσει του νέου νόμου, εφεξής θα συνιστά αδίκημα για τους παιδεραστές που έχουν καταχωριστεί ως τέτοιοι από την αστυνομία να εγκαταλείπουν την Αυστραλία χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει την έγκριση των δυνάμεων της τάξης. Αυτοί θα κινδυνεύουν επίσης με ακύρωση του διαβατηρίου τους κατόπιν σχετικού αιτήματος από τις αυστραλιανές αρχές.
Οι παιδεραστές που έχουν καταχωριστεί από την αστυνομία είναι αυτοί που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Αυτοί υποχρεούνται να ενημερώνουν την αστυνομία για τις μετακινήσεις τους ή τους απαγορεύεται να ασκούν επαγγέλματα μέσω των οποίων έρχονται σε επαφή με παιδιά.
“Η Αυστραλία έχει έως και 20.000 παιδεραστές που έχουν καταδικαστεί και έχουν καταχωριστεί στους σχετικούς καταλόγους της αστυνομίας. Αυτοί έχουν εκτίσει την ποινή τους αλλά εξακολουθούν να υπόκεινται σε υποχρεωτικό δικαστικό έλεγχο για να προστατεύεται ο κόσμος”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.
“Για πολλά χρόνια, αυτά τα αρπακτικά μπορούσαν να πηγαίνουν ινκόγκνιτο στο εξωτερικό και στις χώρες στις οποίες η νομοθεσία είναι λιγότερο αυστηρή, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν την ευκαιρία να διαπράξουν αποτρόπαια εγκλήματα”, πρόσθεσε.
Το 2016 συνολικά 800 από αυτούς που έχουν καταδικαστεί ταξίδεψαν στο εξωτερικό, πολύ συχνά σε αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, και περίπου το 40% από αυτούς ταξίδεψε χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως την αστυνομία. “Αυτό θα σταματήσει”, σημείωσε η υπουργός.
Τα κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο εξωτερικό έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση Ρόμπερτ Έλις, του Αυστραλού που προκάλεσε γενική κατακραυγή και καταδικάστηκε για την σεξουαλική κακοποίηση 11 μικρών κοριτσιών στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί επίσης για τον αυξανόμενο ρόλο του Ίντερνετ στην σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και εξετάζει την θέσπιση σχετικής ποινικής νομοθεσίας όπως και την σκλήρυνση των ποινών που ήδη επιβάλλονται για την απευθείας μετάδοση μέσω Ίντερνετ βίντεο με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή τη χειραγώγηση παιδιών μέσω του Διαδικτύου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)