Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Επιστήμονες ταυτοποίησαν γονίδια που καθορίζουν το ύψος των βοοειδών

Μία ομάδα 57 ερευνητών από 30 ιδρύματα παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι προέβη σε μία σημαντική ανακάλυψη που αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια επηρεάζουν το ύψος των βοοειδών. Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι οι νέες πληροφορίες θα «ανοίξουν την πόρτα» στους ερευνητές, ώστε να χρησιμοποιούν πλέον την ίδια προσέγγιση στην χαρτογράφηση υψηλής αξίας στοιχείων για την παραγωγή τροφίμων. Ο εντοπισμός όμως των συγκεκριμένων γονιδίων που επηρεάζουν το ύψος της αγελάδας αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διακυμάνσεις λόγω συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα γονιδιωματικών συνόλων και φαινότυπων από 58.000 βοοειδή σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να αποκτήσουν την σαφέστερη εικόνα του γενετικού τους υλικού», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και συγγραφέας της μελέτης Μπεν Χέις. «Χρειαζόμασταν πρόσβαση σε τεράστιες πηγές δεδομένων για να αποδείξουμε ότι τα γονίδια που επηρεάζουν ένα περίπλοκο χαρακτηριστικό όπως το ύψος, μπορούν να αναγνωριστούν με ακρίβεια», λέει ο Χέις.

Εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική, κατά τον δρα Χέις, είναι δυνατόν πλέον να ταυτοποιηθούν γονίδια που σχετίζονται με σύνθετα στοιχεία υψηλής αξίας τα οποία είναι πραγματικά σημαντικά για τη βιομηχανία, όπως η παραγωγή βοδινού και γάλακτος, η αποδοτικότητα των ζωοτροφών και οι μειωμένες εκπομπές μεθανίου. Εκτός όμως από τα δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εξέτασε στη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα του δρα Χέις έπρεπε να στρέψει το βλέμμα της και στο παρελθόν για να λάβει περαιτέρω απαντήσεις, όπως πχ τα οστά μίας ράτσας αγελάδας, ηλικίας 6.500 χρόνων.

« Ο Ούρος (Aurochs)- αρχέγονος βους- είναι ένα εξαφανισμένο είδος μεγάλου άγριου βοδιού το οποίο είχε εξημερωθεί από τους αρχαίους πριν από περίπου 10.000 χρόνια και αποτελεί τον πρόγονο όλων των ειδών της αγελάδας» εξηγεί ο Χέις. Οι επιστήμονες, αναλύοντας το DNA αυτού του ζώου, είναι δυνατόν να προβλέψουν το ύψος του και στη συνέχεια να επαληθεύσουν την πρόβλεψή με τον σκελετό αυτού του αρχαίου βοοειδούς. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, όταν συγκρίνοντας τα γενετικά δεδομένα που ελήφθησαν από τα βοοειδή με εκείνα των ανθρώπων και των σκύλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη μία «υψηλού επιπέδου αλληλεπικάλυψη».

«Τα ίδια γονίδια που επηρεάζουν το ύψος των βοοειδών επηρεάζουν επίσης τα χαρακτηριστικά σε άλλα είδη θηλαστικών» λέει ο Χέις και προσθέτει οτι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πριν. Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τον δρα Χέις, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα των βοοειδών και του ανθρώπινου γενετικού υλικού να μοιρασθούν πληροφορίες, όπως η θερμοκρασία και το λίπος του σώματος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA